WMO uitvoeren? 5 tips!

Gemeenten voeren de WMO uit. Zij bepalen zelf op welke manier ze dat doen. En met welke organisaties. Is jouw organisatie erbij?

hoe kun je invloed uitoefenen?

De wijze waarop de WMO wordt uitgevoerd, verschilt per gemeente. Een gemeente kan voor een heel nieuwe aanpak kiezen of een bestaande aanpak. Wat kun je doen om invloed uit te oefenen op het beleid en de keuzes die gemeenten maken?

 1. voed gemeenten met informatie
  Gemeenten worden gevoed met informatie uit de markt en ervaringen van mensen. Daarom is het belangrijk om de toegevoegde waarden van jouw organisatie voor het voetlicht te brengen. Hoe maak jij het verschil voor mensen met een hulpvraag? Maak inzichtelijk wat jullie dienstverlening oplevert. Laat cliënten aan het woord. Wat heb je concreet voor ze betekend?
 2. zorg dat je zichtbaar bent voor gemeenten
  Iedereen wordt overspoeld met communicatieboodschappen, ook ambtenaren. Eén gesprek of het toesturen van een brochure is écht niet voldoende. Het is de kracht van de herhaling die telt. Zorg er dus voor dat je met regelmaat iets van je laat horen. Persoonlijk, per post, per mail. Ook positieve berichten in de media tellen mee.
 3. maak gebruik van gemeentelijke communicatiemiddelen
  Gemeenten  doen ook zelf het een en ander om in contact met jullie organisatie te komen. Ze organiseren bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten en hebben een website voor de Wmo. Maak er gebruik van! Het valt mij op dat tal van regionale zorg-en welzijnsaanbieders nog niet op www.mijn-zorggids.nl/ staan. Een gemiste kans.
 4. laat voelen wat jouw organisatie betekent
  Communiceren is meer dan zeggen en schrijven. Ga niet alleen in gesprek met wethouders en beleidsmedewerkers op het gebied van zorg en welzijn. Laat ze ook voelen wat jullie dienstverlening voor mensen betekent. Organiseer een activiteit waar cliënten en ambtenaren elkaar ontmoeten en samen iets ondernemen. Zo heeft Daelzicht Atelier Ut Atteljee in Beek ambtenaren van de gemeente Beek uitgenodigd om samen met cliënten een vogelhuisje te beschilderen. Tijdens deze activiteit ontstonden de mooiste gesprekken en voelden ambtenaren aan den lijve de noodzaak van dit creatieve dagbestedingscentrum.
 5. breng ambtenaren en cliënten met elkaar in contact
  Nodig ook eens cliënten uit bij een gesprek met ambtenaren en laat hen in hun eigen woorden vertellen wat jouw organisatie voor ze doet. Je kunt hun verhalen ook vastleggen op film zodat je deze ook op andere plaatsen kunt laten zien.
 6. ga samenwerken met andere zorg- en welzijnsaanbieders
  Samen bereik je meer dan alleen. Er is momenteel veel overlap in het aanbod van zorgaanbieders. Door samen te werken kan iedere organisatie worden ingezet op haar kracht. Dat komt ook het resultaat ten goede.