7 geluksprincipes

7 GELUKSPRINCIPES

Hoe komt het nu dat je van de ene gedachte, activiteit, persoon, manier en plek gelukkiger wordt dan van de andere? Over wat jou gelukkiger maakt – en meer welzijn oplevert -, is wereldwijd veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan. Er zijn rapporten en boeken vol geschreven. Ik heb het voor je samengevat in 7 universele geluksprincipes: positiviteit, authenticiteit, doelen, autonomie, vitaliteit, verbondenheid en wederkerigheid.

De principes pas je toe op alles waar je blij van kunt worden: je gedachten, andere mensen, activiteiten, manieren en plekken. De vijf geluksgebieden. Om je te inspireren, heb ik inspiratiekaarten gemaakt. Deze maken je bewust van wat jou blij en minder maakt en helpen je ideeën te ontwikkelen hoe het beter kan.

Positiviteit

Hoe positiever je denkt, hoe meer je groeit en tot ontwikkeling komt. Dat blijkt uit tal van (wetenschappelijke) onderzoeken. Waarom is niet iedereen positief? Positiviteit wordt voor 50% genetisch bepaald, 40% hangt af van je gedrag en 10% van de omstandigheden. Aan je genen kun je niets doen. Aan je gedrag en omstandigheden wel. Hoe word je positiever? Pas de tips uit De Gelukseconomie toe of volg de KISS GELUK-methode.

Authenticiteit

Hoe meer je jezelf kunt zijn en doet wat bij je past, hoe meer je tot bloei komt en van betekenis bent. Je haalt het beste uit jezelf. Toch zijn veel mensen vaak niet zichzelf. Waarom niet? Ze laten zich leiden door wat anderen van hen verwachten. Of ze weten hun kernwaarden, kernkwaliteiten en persoonlijke missie nog niet. Wil jij meer jezelf zijn? Handvatten vind je in De Gelukseconomie en leer je in de KISS GELUK-workshops.

Intrinsieke doelen

Alles heeft een reden. Iedereen is op aarde om een reden. Waarom ben jij op aarde? Het antwoord vind je diep van binnen. Je missie is vaak gebaseerd op iets wat jou nu verdriet doet. Je wordt verdrietig door de wijze waarop er bijvoorbeeld met mensen of het milieu wordt omgegaan. Je vindt dat het beter kan en wil hieraan werken. Wat is jouw missie en overkoepelend doel? Wil jij jouw missie formuleren? Handvatten vind je in De Gelukseconomie en leer je in de KISS GELUK-verdiepingsworkshops.

Autonomie

Ieder mens heeft ruimte nodig om tot bloei te komen. We maken dagelijks honderden keuzes. Maak jij je eigen keuzes of laat jij je leiden door keuzes van anderen? Organisaties gaan vaak voorbij aan de werkelijke waarde van mensen en hun potentieel aan mogelijkheden. Ze zien mensen als productiemiddel – een human resource – en niet als mens met een eigen brein en gevoel. Mensen kunnen vanuit hun brein fantastische oplossingen en ideeën bedenken en uitmuntende kwaliteit en geweldige service leveren, mits ze ruimte krijgen en nemen. Voel jij je een human resource of een human being?

Vitaliteit

Wie vitaal is, bruist van de energie, geniet van wie hij is en wat hij doet en voelt zich sterk en fit. Vitale mensen zijn actiever, productiever, aantrekkelijker en minder vaak ziek. Net zoals bloemen en planten hebben we ook een gezonde voedingsbodem nodig. Toch doen we vaak van alles dat niet gezond is. We eten ongezond, drinken alcohol, roken, gebruiken drugs, bewegen te weinig, hebben veel stress, gaan verkeerde relaties aan, etc. Wie wel gezond leeft, leeft gemiddeld 12 jaar langer in een goede gezondheid. Wil jij dat ook? Lees meer.

Verbondenheid

In de ene organisatie of relatie bloed je dood, in de andere kom je tot bloei. Het draait om de connectie die je voelt. Mensen kunnen heel verschillend zijn. We worden vaak verbonden door dezelfde waarden, interesses en idealen. Verbondenheid komt van binnenuit.

Wederkerigheid

In een bloembed zijn bloemen wederzijds afhankelijk van elkaar. Ze verstrengelen hun wortels waardoor ze allemaal sterker worden. Win-win. Mensen die goed geworteld zijn in hun relatie of organisatie halen meer uit zichzelf en realiseren samen meer synergie.

Zonder principes word je gewantrouwd

Principes zijn diepe, fundamentele waarheden. Het zijn richtlijnen voor menselijk gedrag die hun waarden op lange termijn bewezen hebben. Ze zijn universeel en gelden altijd en overal voor iedereen. Als je niet principieel bent, ben je niet authentiek in wat je doet, zegt en uitstraalt. Je wordt dan al snel gewantrouwd, hoe mooi je het ook verwoordt. Alle geluksprincipes zijn met elkaar verbonden en versterken elkaar. Je past ze toe op jezelf en op alles wat geluk beïnvloedt en waarop jij invloed kunt uitoefenen: de vijf geluksgebieden.