strategie

Een marketingcommunicatiestrategie geeft aan hoe jouw organisatie zich het beste kan positioneren ten opzichte van vergelijkbare organisaties. Wat is het onderscheidend vermogen? Om je te kunnen onderscheiden moet je keuzes maken.

specialist

Een goede manier om je te onderscheiden, is door je te specialiseren. Op een specifiek deelvakgebied of in een bepaalde doelgroep of levensstijl. Door te specialiseren neemt (meestal) de kwaliteit toe en kan er efficiënter worden gewerkt. Artsen die vaak een bepaalde handeling verrichten, worden steeds beter en sneller in het verrichten van de betreffende handeling. Routine leidt tot minder complicaties en fouten. En dus minder kosten. Een specialisme geeft bovendien de patiënt meer vertrouwen. We willen toch liever geholpen worden door een specialist dan een generalist? Steeds meer ziekenhuizen gaan zich specialiseren. Noodgedwongen door kostenbeheersing en door de marktwerking in de zorg.

kernwaarden

Zijn er meerdere specialisten in de regio, dan kun je je onderscheiden door je kernwaarden. Iedere tandarts controleert bijvoorbeeld je gebit en vult waar nodig een gaatje. Het verschil tussen de ene en de andere tandarts zit hem in de tandarts als mens. In zijn kernwaarden, wat hij belangrijk vindt. Snelle en betrouwbare service, een prettige sfeer of persoonlijke aandacht en interesse bijvoorbeeld.

propositie

Een goede marketingcommunicatiestrategie is dus niet alleen gericht op het fysieke onderscheid, maar ook op de onderscheidende kernwaarden. Met welke boodschap kun je toekomstige klanten overtuigen (=propositie)?