Leren van Costa Rica

Nederland staat op nummer 5 van meest gelukkige landen. Costa Rica staat op nummer 12. Dat is bijzonder omdat de landen rondom Costa Rica niet in de top 100 voorkomen. Op de Happy Planet-index staat Costa Rica op nummer 1.

Duurzaam geluk

De Happy Planet-index meet hoe goed landen het doen om een ​​lang, gezond, gelukkig en duurzaam leven te leiden. Niet alleen het subjectieve welzijn wordt gemeten, ook de levensverwachting, de ongelijkheid tussen mensen en de ecologische voetafdruk. Ik vind dit een veel betere manier van meten. Subjectief welzijn is een momentopname. Duurzaam welzijn wordt bepaald door de mate waarin je van betekenis betekent voor jezelf (zelfontplooiing), anderen (synergie) en de wereld (wereldverbetering). Wie streeft naar duurzaam welzijn doet de goede en gezonde dingen voor zichzelf, anderen en de wereld. Het gevolg: hogere levensverwachting, minder ongelijkheid tussen mensen en lagere ecologische voetafdruk.

Pura Vida!

Ik bezocht Costa Rica afgelopen jaar. Het is er niet alleen mooi, ook ongelofelijk schoon en relaxed. Je merkt aan alles dat de Costa Ricanen goed nadenken over wat goed is voor mensen en het milieu. Er zijn slechts een paar plekken waar massatoerisme wordt toegelaten. De rest is Pura Vida. Puurheid ten top. Nergens ter wereld heb ik zulke schone stranden gezien bijvoorbeeld. Havens zijn er langs een groot deel van de kustlijn niet. We hoorde over de ontwikkeling van een vliegveld dat om milieuredenen is stilgelegd.

Vrijwilligers in actie

Er zijn honderden vrijwilligersprojecten gericht op bescherming van het milieu en dieren en de ontwikkeling van mensen. Deze trekken mensen uit de hele wereld aan. In natuurgebieden wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten en je wordt vriendelijk verzocht je eigen afval mee te nemen. Er staan geen afvalemmers. Een kwestie van bewust maken en mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Ik sprak met een eigenaar van een hotel die samen met lokale kinderen de stranden schoonhoudt. Als tegenprestatie krijgen ze surfles. Win-win!

Goed leven zonder aarde te belasten

Rijke westerse landen, die vaak als de standaard van succes worden gezien, staan ​​niet hoog op de Happy Planet-index. In plaats daarvan lopen verschillende landen in Latijns-Amerika en de regio Azië-Pacific voorop door een hoge levensverwachting en hoog welzijn te bereiken met veel kleinere ecologische voetafdrukken. Costa Rica staat dus op nummer 1, gevolgd door landen zoals Mexico, Thailand en Equador. Nederland staat op nummer 18. De Happy Planet-index laat zien dat het mogelijk is om een ​​goed leven te leiden zonder de aarde te belasten. De rangorde wordt als volgt bepaald:

Welzijn x levensverwachting x percentage ongelijkheid : Ecologische voetafdruk.

Wat leren we van Costa Rica?

Hoe gelukkig kun je zijn wanneer je ten koste van alles en iedereen leeft? We kunnen veel van Costa Rica leren. Costa Rica is een wereldleider als het om milieubescherming gaat. 99% van de elektriciteit komt van hernieuwbare bronnen. De overheid wil in 2021 koolstofneutraal worden. Dat is veel ambitieuzer dan de meeste Westerse landen. Sinds de afschaffing van zijn leger in 1949, wordt het defensiebudget toegewezen aan financiering van onderwijs, gezondheid en pensioenen. De cultuur is gebaseerd op solide sociale netwerken van vrienden, families en buurten. Costa Rica heeft een van de vijf Blauwe zones waar mensen gemiddeld veel ouder worden dan elders in de wereld.

Hoog op de gelukspiramide

Ik ontwikkelde de gelukspiramide met 5 geluksniveaus. Het mag duidelijk zijn dat de meeste Costa Ricanen de hoogste niveaus al hebben bereikt. In de Westerse wereld zoals Nederland komen de meeste mensen niet verder dan niveau 2. Hoe dat komt? We denken gemiddeld teveel aan onszelf en te weinig aan anderen en het milieu. Geluk wordt vaak geassocieerd met plezier. “Als we maar plezier hebben.” Plezier draagt zeker bij aan je geluk. Er is alleen zoveel meer…