Emotionele bankrekening

Optelsom van alles wat jou wel – niet blij maakt

Alles en iedereen is met elkaar verbonden. Geluk is een optelsom van alles waar je blij en niet blij van wordt. Stephen Covey bedacht de emotionele bankrekening voor mensen. Deze is in mijn ogen te gebruiken voor ieder geluksgebied: je eigen gedachten, andere mensen (en andere levende wezens), activiteiten, manieren en plekken. De emotionele bankrekening is een optelsom van alles waar je blij van wordt min alles waar je niet blij van wordt.

Doe de slimme dingen
We moeten allemaal dingen doen waar we niet blij van worden. Zo heb ik thuis een hekel aan stofzuigen en in mijn werk aan de administratie doen. Gelukkig word ik wel blij van de meeste activiteiten die ik doe. De balans is dus positief. Mijn man Rob vindt stofzuigen niet erg. Stofzuigt hij, dan word ik daar blij van. Hij heeft weer een hekel aan strijken. Dat doe ik. Doe de slimme dingen. Zo stijgt je emotionele bankrekening en wordt iedereen blijer.

Beter bij tegenslagen
Hoe hoger de emotionele bankrekening, hoe beter je om kunt gaan met gedrag waar je niet blij van wordt. Rob heeft nogal de neiging om zijn schoenen overal te laten slingeren. Ik ben er al diverse keren over gestruikeld. Ik zeg er wel wat van, maar word niet boos en ruim ze op. Bij mijn ex-man werd ik laaiend. Waarom het verschil? De emotionele bankrekening van mijn ex-man was negatief.

Integrale aanpak
Voor een positieve bankrekening is een integrale aanpak nodig. Alles waar je blij van kunt worden – gedachten, mensen, activiteiten, manieren en plekken – is met elkaar verbonden. Om de verbanden te zien tussen alles wat jou blij en minder blij maakt en hoe het beter kan, heb ik het Gouden Bord van Geluk gemaakt.