12 PR-tips

  1. Perslijst
    Maak een lijst met relevante media. Relevant is wanneer het medium je doelgroep als lezer heeft. Bedenk welke media vergelijkbaar nieuws plaatsen. Noteer gegevens zoals de oplage, doelgroep en contactgegevens. Zorg dat je weet wie binnen een medium schrijft over het nieuws dat je te bieden hebt. Vaak staan de contactpersonen in het medium zelf of op de website van het medium. Je kunt natuurlijk ook gewoon bellen en vragen wie er over jouw onderwerp schrijft.
  2. Persoonlijk contact
    Bel de betreffende journalist op en vertel hem/haar in een paar zinnen wat het nieuws is. Is de journalist geïnteresseerd dan vraagt hij/zij meestal om meer informatie op papier: het persbericht!
  3. Aansprekende kop
    Journalisten krijgen vaak honderden persberichten per dag en willen in één oogopslag zien of jouw persbericht de moeite waard is om verder te lezen. Bedenk dus een aansprekende kop die nieuwsgierig maakt…
  4. Korte samenvatting
    Begin met een korte samenvatting waarin het belangrijkste nieuws staat. Geef antwoord op de zes w’s: wie, wat, waar, waarom, wanneer en op welke wijze. Extra nadruk kun je geven door deze tekst vet te maken.
  5. Subkopjes
    Licht na de samenvatting de zes w’s kort en krachtig toe in alinea´s met subkopjes. Geef ook ieder subkopje een aansprekende titel.
  6. Platte tekst
    Gebruik platte tekst zodat journalisten direct met je tekst aan de slag kunnen gaan. Veel journalisten hebben een hekel aan pdf-bestanden en prachtig vormgegeven persberichten. Journalisten zijn geïnteresseerd in de inhoud.
  7. Geen verkooptaal
    Journalisten houden niet van verkooptaal. Ze willen zich een objectief beeld vormen van wat je te bieden hebt. Termen als fantastisch, bijzonder, uniek, super, innovatief etc. horen niet thuis in een persbericht. De journalist beoordeelt zelf wel of het nieuws uniek of bijzonder is. Houd je dus aan de feiten en zorg dat wat je zegt in het persbericht ook kan worden aangetoond.
  8. 1 A4
    Beperk je persbericht tot 1 A4. Onderzoeken en testresultaten e.d. kun je als bijlage meesturen. Je kunt ook verwijzen naar externe bronnen.
  9. Pas het persbericht aan per medium
    Een dagblad is iets heel anders dan een vaktijdschrift. Wil je meer kans hebben op plaatsing van je persbericht? Pas de boodschap aan aan het medium.
  10. Contactgegevens en meer informatie
    Eindig je persbericht met een ‘noot voor de redactie’. Hieronder geef je aan wie meer informatie kan geven en hoe de redactie aan bijvoorbeeld hoge resolutiefoto’s kan komen. Stuur nooit hoge resolutiefoto’s direct mee. Handig voor de redactie is wanneer ze foto’s kunnen downloaden via een link op internet.
  11. E-mail met persbericht + kop
    Stuur een e-mail naar de redactie bij voorkeur rechtstreeks naar de contactpersoon. Geef in de onderwerpregel van de e-mail direct de essentie van het persbericht aan. Je kunt bijvoorbeeld de kop (zie tip 3) hiervoor gebruiken. Zet verder de samenvatting (zie tip 4) en je contactgegevens in de e-mail. Verstuur nooit een e-mail met alleen het persbericht als bijlage.
  12. Ben bereikbaar
    Wanneer je een persbericht verstuurt, zorg er dan ook voor dat je goed bereikbaar bent de dagen erna. Dat geldt uiteraard voor iedereen die informatie kan geven over het nieuws.

Succes!

Alexandra Augustijn
t: 0646 218161