Geen behoefte aan Michelinster. Koks willen hun eigen koers blijven varen.

Gisteren werden de Michelinsterren toegekend aan toprestaurants. De ultieme erkenning voor veel koks zou je denken. Tegelijkertijd creëert het veel stress en zorgt het voor poppenkast waar sommige koks niet op zitten te wachten. Ze geven hun sterren terug en/of gooien het roer om naar een concept waar ze zichzelf weer kunnen zijn.

Terug naar de kern
Zo sloot éénsterrenrestaurant Blok’s in Amersfoort afgelopen december de deuren. Chef-kok Marco Blok: “We vinden het teveel poppenkast die ook nog eens veel geld kost. Bovendien trok het ander publiek aan en kwamen onze vaste gasten niet meer. Dat willen we niet. We gaan met een duurzamer en simpeler concept verder met groenten in de hoofdrol.” Ook driesterrenrestaurant De Leest uit Vaassen gaat een andere koers varen. Ze willen meer tijd besteden aan hun zoontje. Topkok Ron Blaauw had in 2013 twee sterren. Hij verloor zichzelf in de gekte en kookt nu weer op een manier die bij hem past. Ron’s Gastrobar leverde hem wel weer een Michelinster op. Uit eten gaan moet volgens Ron Blaauw een feestje zijn. Geen poespas en pretenties, maar ongedwongen culinair genieten.

Mooi voorbeelden van geluk centraal. Laat je niet gek maken. Volg je passie met verstand. Ga terug naar wat jou diep van binnen blij maakt. Blijf jezelf!