WAT MAAKT JOU GELUKKIG? HEBBEN OF DOEN?

Delen is geluk vermenigvuldigen...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

DE GELUKSPIRAMIDE

Alles en iedereen is met elkaar verbonden. Stephen Covey bedacht de emotionele bankrekening voor mensen. De emotionele bankrekening is een optelsom van alles waar je blij van wordt min alles waar je niet blij van wordt. Deze is in mijn ogen te gebruiken voor ieder geluksgebied: je eigen gedachten, andere mensen (en andere levende wezens), activiteiten, manieren en plekken. De hoogte van je emotionele bankrekening bepaalt je geluksniveau.

Vijf geluksniveaus

Op basis van (wetenschappelijk) onderzoek en bestaande modellen heb ik de gelukspiramide ontwikkeld met 5 geluksniveaus: invulling van schaarste, plezier, zelfontplooiing, synergie en wereldverbetering. Geluk is op de eerste twee niveaus altijd van korte duur. HEBBEN staat er centraal. Het hebben van wat je tekort komt en het hebben van plezier. Vanaf niveau 3 werk je aan duurzaam geluk. Het draait dan om DOEN. Wat je zelf doet, samen doet en doet voor de wereld. Ik richt mij vooral op DOEN. Het niveau dat je bereikt, is afhankelijk van je mindset. Er zijn grofweg twee mindsets: op angst en op groei gericht. Denk je positief of negatief? Denk je in mogelijkheden of in tekorten?

Bewegen tussen niveaus
Je begeeft je nooit altijd op hetzelfde niveau. Wie de wereld verbetert, heeft ook behoefte aan aandacht en intimiteit. Je begeeft je de ene keer op het hoogste niveau, de andere keer op het laagste niveau. De meeste mensen komen niet verder dan niveau 2. Waarom? Ze worden gedreven door angst.

Angstgerichte mindset

Er zijn tal van tests waarmee jij jouw geluksniveau kunt bepalen. Op basis van de World Happiness Index is bepaald dat Nederland het vijfde gelukkigste land ter wereld is. Klinkt goed, maar wat zegt dit? Hoe is dit rijmen met 1,5 miljoen Nederlanders die anti-depressiva slikt, nog meer mensen die een ongezonde leefstijl heeft en daardoor klachten krijgt, 400.000 mensen die aan zelfmoord denken en 1 op de 3 relaties die stuk loopt? De meeste tests meten het korte termijn geluk. Iedereen heeft geluksmomenten. Deze zijn gebaseerd op schaarste en/of plezier.

Schaarste

Een mindset op angst gericht heeft altijd te maken met schaarste. Je zoekt dan meerwaarde op gebieden waar je niet lang gelukkig van wordt. Je wordt gedreven door het invullen van schaarste zoals geld, aandacht, erkenning, succes, macht. Wie leeft vanuit angst is voortdurend bang dat hij niet voldoende heeft. Is je schaarste ingevuld, dan maakt dat jou op korte termijn blij. Altijd fijn wanneer je salaris wordt overgemaakt aan het einde van de maand, toch? Het vult je tekorten lekker aan. Is dat de belangrijkste drijfveer waarom je werkt?

Zekerheid
Veel mensen blijven hangen in banen en relaties waar ze niet écht blij van worden. WAAROM? Bang om hun zekerheden te verliezen. Je weet nu wat je hebt. Grote kans dat je vroeg of laat mentale en/of fysieke problemen krijgt. Per saldo neemt je emotionele bankrekening dus niet toe.

Verslaafd
Veel slechte gewoonten zijn gebaseerd op schaarste. Het werkt ook verslaving in de hand. Wat doe jij als jij je niet lekker voelt? Je hebt dan een gebrek aan een goed gevoel. Zoek je troost door alcohol, zoetigheid, snacks, een nieuwe aankoop, likes op Facebook? Je krijgt op korte termijn een goed gevoel. Op de langere termijn merk je vaak de nadelige gevolgen zoals burn-outs en andere ziekten. Per saldo word je er dus niet gelukkiger van. Korte termijn geluk is dus niet altijd goed voor je!

Ontevreden
Wie leeft vanuit angst is bang om te verliezen wat hij heeft en zoekt steeds naar nieuwe zekerheden. Mensen die vanuit angst leven, zijn vaak niet tevreden en voortdurend op zoek naar invulling van nieuwe schaarste. Je hebt vaak steeds meer nodig om op hetzelfde geluksniveau te komen. Word je gelukkiger van meer eten, een groter huis, exclusievere vakanties, een mooiere partner? Duurzaam geluk zit in heel andere dingen.

Plezier

Ook plezier is korte termijngeluk. Waarom maak je plezier? Om indruk op anderen te maken? Jezelf te belonen? Dan is plezier invulling van schaarste. Op dit gebied is veel te koop. Maak je plezier en geniet je van binnenuit? Je werkt dan aan je persoonlijke groei en ontwikkeling van je relaties. Je emotionele bankrekening neemt toe.

Op groeigerichte mindset: duurzaam geluk

Kun jij je in je werk en privé goed ontplooien? Werk jij samen met anderen aan gave doelen en activiteiten en op manieren en plekken waar je blij van wordt? Je haalt dan het beste uit jezelf en anderen en draagt bij aan een betere wereld. Je mindset is gericht op groei en ontwikkeling. Ik weet zeker dat je dan met passie werkt en leeft en je je duurzamer gelukkig voelt. Een mooi voorbeeld vind ik gepassioneerde koks die ondanks een Michelinster hun eigen koers blijven varen en zich niet gek laten maken door alle poppenkast en wat anderen van ze verwachten.

Duurzaam geluk is niet te koop
Zelfontplooiing is een natuurlijk proces dat gericht is op het beste uit jezelf halen. Ook synergie kun je niet forceren. Alleen met de juiste mensen en de juiste condities realiseer je samen meer dan iedereen individueel: 1 + 1 = 3 (of nog meer). Draag je samen tevens bij aan een sympathiek doel, dan bereik je het hoogste geluksniveau. Want… wat is mooier dan samen iets realiseren dat meerwaarde heeft voor iedereen?

BASISNIVEAU GELUK

Niemand begeeft zich altijd op één geluksniveau. Wie bezig is op het hoogste geluksniveau met de wereld verbeteren, ervaart ook wel eens momenten van schaarste. En wie vaak schaarste ervaart, is euforisch wanneer hij de loterij wint. Nooit meer schaarste zou je dan denken. Besteed je dan al het geld aan jezelf of ga je de wereld verbeteren? Iedereen heeft een basisniveau geluk. Je kunt wel groeien naar een hoger niveau.

Groeien naar een hoger niveau
Sommige mensen zijn geboren om de wereld te verbeteren zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. Anderen ontwikkelen deze behoefte door alles wat ze meemaken. Zo krijgen wij allemaal te maken met verdriet. Verdriet heeft een functie. Je basis geluksniveau is afhankelijk van je genen. Met positieve genen heb je een breder gezichtsveld en ben je veel meer op groei gericht van jezelf, anderen en de wereld. Met negatieve genen denk je in worstcasescenario’s en houd je vast aan je zekerheden. Je bent op angst gericht. Veel mensen zijn op angstgericht en komen niet verder dan de eerste twee geluksniveaus. Ze laten hun leven leiden door anderen en zijn vaak ontevreden over wat ze niet HEBBEN. Hoe zinvol is dat? Kijk om je heen. Er is heel veel om dankbaar voor te zijn en waar je dus blij van kunt worden. En er is veel waaraan je kunt werken en waardoor jij je meer van betekenis gaat voelen. Iedereen kan groeien naar een hoger geluksniveau. KISS GELUK!