Gouden Cirkel van Geluk

5 Geluksgebieden

Alles waar je blij van kunt worden, is samen te vatten in vijf geluksgebieden: je eigen gedachten, andere mensen, activiteiten, manieren en plekken. Dit is jouw Gouden Cirkel van Geluk. Ga uit van wat jou DUURZAAM blij maakt. WAAROM? Niet alles waar je blij van wordt, is goed voor je. Denk aan vetbekken, snoepen, alcohol. Je wordt er op de korte termijn blij van. Op de langere termijn is het niet goed voor. De combinatie een goed gevoel + goed voor jou is Goud waard. Daarom de Gouden Cirkel van Geluk!

Individueel, teams en hele organisatie

Je kunt de Gouden Cirkel van Geluk individueel en met je team en hele organisatie invullen. Je begint bij de mensen individueel. Je kunt onmogelijk weten wat jouw team of organisatie gelukkig maakt, als je niet weet wat mensen individueel gelukkig maakt. Mensen zijn immers het team en de organisatie.

Geluksmarketing

Voor teams en de hele organisatie vertaal je de geluksgebieden door naar de marketing P’s: Purpose & Prijzen/beloningen (gedachten), People (medewerkers, klanten en leveranciers), Products (activiteiten), Processes & Promotions/communications (manieren) en Places. Van welke P’s worden mensen – binnen en buiten je team en organisatie – blij? En wat verdient verbetering? Het doel van marketing is om mensen aan te trekken (market getting) en aan je organisatie te binden. Hoe groter de meerwaarde, hoe gelukkiger mensen van je marketing – en dus van je organisatie – worden. Marketing gericht op WELzijn vergroten, noem ik geluksmarketing. Alles en iedereen is met elkaar verbonden. Medewerkers en leveranciers die blij zijn, halen het beste uit zichzelf om een aanbod te ontwikkelen waar zij en klanten blij van worden. Besef wel dat meerwaarde ervaren subjectief is.

Gouden Bord van Geluk

De Gouden Cirkel van Geluk is het hart van het Gouden Bord van Geluk. Dit bord bestaat uit 4 cirkels. In de cirkel rondom de Gouden Cirkel van Geluk geef je aan waar je niet blij van wordt. In de derde cirkel je ideeën hoe het beter kan, in de buitenste cirkel acties om je ideeën te realiseren. Je acties leiden vervolgens tot een steeds groter wordende Gouden Cirkel van Geluk. Het Gouden Bord van Geluk is er op papier (standaard A2 poster) en op ieder gewenst formaat op whiteboard en kun je bestellen via de mail. Bellen of appen kan natuurlijk ook: 0646 218161.

Meerwaarde is subjectief

Waarde is altijd subjectief. Je bepaalt zelf of je iets of iemand een meerwaarde vindt. Niemand kan bepalen wat jou blij en gezond maakt. Dat bepaal je helemaal zelf. Daarom is het zo belangrijk om je in elkaar te verdiepen. We spreken allemaal een andere liefdestaal. De een wil graag een knuffel, de ander een compliment, een goed gesprek of samen iets ondernemen. Waar word jij blij van? We denken vaak meerwaarde te bieden, terwijl de ander dat niet zo ervaart en het zelfs als minderwaarde voelt. Ga daarom Simpelweg met elkaar in gesprek over wat jullie blij maakt.

Iedereen doet aan marketing

We doen eigenlijk allemaal aan marketing. We willen allemaal in zekere zin aantrekkelijk gevonden worden. De een wat meer dan de ander. Miljoenen mensen alleen al in Nederland zijn bijvoorbeeld verslaafd aan social media en dan met name aan de ‘likes’. Hoe meer jij je best doet om aantrekkelijk gevonden te worden, hoe meer jij je eigen identiteit verliest. Dat maakt jou niet DUURZAAM blij. Sterker nog: social media zijn een belangrijke oorzaak van burn-outs en depressies. WAAROM? Je bent jezelf niet. Je bent voortdurend bezig om indruk te maken op anderen. Krijg je niet de aandacht die je verwacht, dan levert dat teleurstelling op. Mo Gawdat, Chief Business Officer bij Google [X] en schrijver van De Logica van Geluk had hiervoor een logische verklaring en stelde de volgende formule op voor geluk:

Geluk = jouw perceptie van gebeurtenissen -/- jouw verwachtingen

Verwacht je te veel van anderen, dan word je vaak teleurgesteld. Zijn de gebeurtenissen gelijk of beter dan de verwachtingen dan levert dat een geluksgevoel op. Leef je naar de verwachtingen van anderen of maak je eigen keuzes?

Door jezelf te zijn, haal je het beste uit jezelf en trek je DUURZAAM mensen aan die jou waarderen om wie je bent en wat je wilt en kunt. Je voelt je automatisch verbonden. De grootste meerwaarde bied jij door Simpelweg jezelf te zijn en anderen de ruimte te geven ook zichzelf te zijn. Authenticiteit, Autonomie en Verbondenheid zijn belangrijke geluksprincipes.

Samen bied je als het goed is nog meer waarde. Dat heet synergie: 1 + 1 = 3

Geen behoefte aan Michelinster
Een mooi voorbeeld zijn de Michelinsterren die door koks soms worden teruggegeven. Je zou denken dat een Michelinster de ultieme erkenning is voor een kok. Sommige koks zoals Marco Blok en Francois de Potter houden niet van alle poespas en ervaren de ster als een te grote druk. Ze willen zichzelf blijven en doen wat bij ze past.