home

Hoe creëer je happy (work)places?

Bijna iedereen is gevoelig voor sfeer. Je gedijt beter in een sfeer die past bij jou en het doel van het moment. Is ontmoeten het doel? Kunst stimuleert het gesprek en activeert het genotcentrum. Brainstormen? Kunst maakt creatiever en innovatiever. Ook de natuur inspireert. Wil je dat mensen optimaal functioneren? Voeg dan elementen toe aan de omgeving waar mensen blij van worden. Pas de 7 geluksprincipes toe. Zo creëer je happy workplaces:

  1. Zingevende doelen
    Wat is het doel van de (werk)plek? Brainstormen vraagt om een hele andere sfeer dan wanneer je je moet concentreren of elkaar beter wilt leren kennen. Daarom is het zinvol om na te denken over het doel van de plek. Beperk je niet alleen tot je (kantoor) gebouwen. Soms kun je beter naar een plek buiten je organisatie gaan. De beste gesprekken vinden al wandelend in de natuur plaats. Ook teambuildingsactiviteiten doen het goed in de natuur. De natuur inspireert en brengt mensen tot rust. Creëer als het even kan een stukje natuur in en rondom je gebouw(en). Maak van een saaie binnenplaats of een plat dak een inspirerende plek om te lunchen, te brainstormen en elkaar te ontmoeten. Ook thuiswerken draagt vaak bij aan meer happiness. Werknemers kunnen zo werk en privé beter combineren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die met regelmaat thuiswerken productiever, creatiever en minder vaak ziek zijn. Zet daarom het doel centraal in wat je moet doen. Waar kun je het beste functioneren?
  2. Posivititeit
    Een positieve sfeer draagt altijd bij aan het humeur en dus het functioneren van mensen. Positiviteit kun je bevorderen door inspirerende slogans te gebruiken in je interieur. Op de muur, deuren, bureauonderleggers en posters aan de muur. Met kunst voeg je tevens kleur en warmte toe. Kunst en tekst versterken elkaar. Ook natuurlijke elementen dragen positief bij aan je welzijn. Lees meer wat kunst en natuur met je doen.
  3. Autonomie
    De meeste werknemers hebben verschillende rollen. De ene keer ben je aan het brainstormen, de andere keer moet je je concentreren of voer je een gesprek. Hoeveel ruimte hebben zij om de plek te kiezen die het best past bij het soort werkzaamheden? Hoe goed zijn de plekken daar vervolgens op ingericht? Kun je makkelijk switchen van werkplek naar werkplek? En welke wensen en behoeften hebben klanten en andere stakeholders? In het Parktheater in Eindhoven zijn bijvoorbeeld flexibele werkruimten ingericht voor klanten.
  4. Authenticiteit
    Hoe beter de (werk)plekken aansluiten bij de activiteiten en de mensen voor wie ze bedoeld zijn, hoe meer iedereen zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf haalt.
  5. Vitaliteit
    Regelmatig bewegen is voor iedereen goed. In veel organisaties zitten mensen veel achter de computer of doen andere repeterende bewegingen. Om fysieke klachten te voorkomen, is het daarom raadzaam om bewegen te stimuleren. Steeds meer organisaties bieden bijvoorbeeld staande of fietsende werkplekken aan. Daarnaast kun je ook veel doen om gezond eten en drinken te stimuleren en mensen psychisch te ondersteunen. Sommige organisaties bieden een health & energyprogramma aan om de vitaliteit van hun medewerkers te bevorderen. Bijvoorbeeld in de vorm van een yogaruimte, tafeltennis- en biljarttafels en online programma’s. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
  6. Sociale verbondenheid
    Iedereen heeft behoefte aan sociale interactie. Een gezellige koffiehoek met goede koffie draagt al bij aan het verbeteren van de sociale interactie tussen mensen. Hoe meer mensen met elkaar delen, hoe groter de sociale verbondenheid. Daarom is het zinvol om de onderlinge betrokkenheid te vergroten door meer met elkaar te delen. Sommige organisaties hebben de sterke kanten van hun medewerkers opgehangen bij de koffiehoek. Dat nodigt uit tot een positief gesprek.
  7. Wederkerigheid
    In een gezonde werkomgeving zijn mensen wederzijds afhankelijk van elkaar. Daarom is het zinvol om de omgeving samen met elkaar te creëren. Hoe meer je iedereen betrekt bij de totstandkoming van de omgeving, hoe groter de betrokkenheid en de verbondenheid.

 

Dit vind je misschien ook leuk...