Hoe neem je liefdevol de leiding?

Delen is geluk vermenigvuldigen...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


Hoe neem je liefdevol de leiding? Alles begint met liefde voelen voor jezelf. Hoe blij ben jij met jezelf en de dingen die je denkt, doet, wilt en kunt? Hoe meer je denkt en doet wat je wilt en kunt, hoe meer liefde je voelt. En hoe meer je kunt betekenen voor anderen, de organisatie(s) waarvoor je werkt en de wereld waarin je leeft.

5 liefdesgebieden
Naast liefde voor jezelf, kun je liefde voelen voor de mensen en dieren om je heen, de dingen die je doet, de manieren waarop je doet wat je doet en de plekken waar je bent of graag komt. Er zijn dus 5 liefdesgebieden. We hebben ze gevisualiseerd in de Gouden Cirkel van Geluk.

Omdat jij bent wat jouw gedachten ervan maken staan ‘gedachten’ voor jezelf. Hoe beter jij over jezelf denkt, hoe meer liefde je voor jezelf voelt. De Gouden Cirkel van Geluk is bedoeld om in kaart te brengen waar jij blij van wordt. Van welke gedachten, mensen en dieren, activiteiten, manieren en plekken word jij blij? Je kunt de cirkel individueel, met je team en je hele organisatie invullen. De 5 liefdesgebieden staan namelijk ook voor de 5 marketing p’s: Purpose (gedachten), People, Products & services (activiteiten), Processes (manieren) en Places (plekken).

4 dimensies
Ieder liefdesgebied heeft 4 dimensies: fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel. Wat vind jij fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel aantrekkelijk aan jezelf? En aan de mensen om je heen, de dingen die je doet, de manieren waarop je doet wat je doet en de plekken waar je graag bent? Alles en iedereen is met elkaar verbonden.

Blij + goed
Op ieder gebied kun je de volgende vragen stellen: waar word ik blij van + wat is goed voor mij? Niet alles waar je blij van wordt, is goed voor je. Je kunt blij worden van vetbekken, omdat je dit bijvoorbeeld samen doet met vrienden (sociaal) en het je mentaal GENOT oplevert. Het is fysiek niet goed voor je en spiritueel zinloos. De combinatie blij+ goed is Goud waard. Daarom spreken we van de Gouden Cirkel van Geluk!

Hoe meer liefde je voor jezelf voelt, hoe meer je denkt en doet wat je wilt en kunt. Iedereen die liefde voor zichzelf voelt, wil gezond blijven. Je kunt dan bedenken gezonder te leven en dus niet of minder te vetbekken. Ga je daadwerkelijk gezonder leven dan denk en doe je wat je wilt en kunt en zijn willen (spiritueel), denken (mentaal) , kunnen (mentaal, fysiek en sociaal) en doen (fysiek) in balans.

Welzijnsformule
Op basis van deze constatering ontwikkelden we de welzijnsformule.

denken + doen : willen + kunnen = 1 (balans)

Alles wat je denkt, doet, wilt en kunt, kun je een waardering geven. Een voorbeeld:

Ik denk “ik vetbek te veel”. Mijn waardering hiervoor is een 3
Ik wil gezond blijven. Mijn waardering hiervoor is een 9
Ik kan minder vetbekken. Mijn waardering hiervoor is een 9
Ik doe teveel vetbekken. Mijn waardering hiervoor is een een 3

3 + 3 : 9 + 9 = 1 : 3 ≠ 1 (niet in balans)
Ga je niet of minder vetbekken, dan groeit jouw waardering voor wat je denkt en doet. De verschillen tussen wat je denkt en doet en wat je wilt en kunt worden kleiner en komen dus meer in balans. Je kunt de welzijnsformule op alles en iedereen toepassen. Hoe denk je bijvoorbeeld over je partner? Wil je met hem/haar een betere relatie? Wat kun je doen? En doe je vervolgens ook wat je hebt bedacht?

7 geluksprincipes
Wat maakt nu dat je van iets of iemand blij wordt? Hierover zijn wereldwijd duizenden onderzoeken gedaan, methoden en programma’s ontwikkeld en boeken geschreven. Het mooie is dat er veel overeenkomsten zijn. We worden allemaal blijer en gezonder van dezelfde principes. Ik heb ze samengevat in de zeven geluksprincipes en hierover een boek geschreven: De Gelukseconomie.

Werken Aan Universeel Welzijn
Liefdevol leiding geven betekent het duurzaam toepassen van de geluksprincipes. Hierdoor Werk je Aan Universeel Welzijn. WAUW is geen programma maar een leef- en werkstijl. Hoe meer je de principes toepast op ieder liefdesgebied, hoe groter je welzijn. We geven workshops om de principes te leren toepassen, schrijven hierover boeken en artikelen, ontwikkelen ideeën en tools en geven persoonlijk advies.