Hoe blij word je van jouw organisatie?

Alles begint bij bewustworden. Geloof jij in de effecten van menselijke bloei?  Zonder geloof, kun je beter niet aan geluksmarketing beginnen. Het werkt zelfs averechts. Onoprechte positiviteit brengt vroeg of laat juist meer schade aan. Toch zien we om ons heen veel vormen van onoprechte positiviteit en dus van schijnbare geluksbevordering. Wie is nog nooit teleurgesteld geweest na aankoop van iets wat er van de buitenkant of in de reclame heel aantrekkelijk uitzag? Of door iemand die niet waarmaakt wat hij zei? Of door goed bedoelde adviezen die niet werken? Er is veel wat niet is zoals het lijkt. Gebakken lucht!

Wanneer zeggen, doen en voelen niet congruent aan elkaar zijn, raken we – vroeg of laat – teleurgesteld in elkaar en de organisaties waar(mee) we werken.

Daarom is het zinvol om menselijke bloei te stimuleren.

Wat is menselijke bloei? 

Mensen bloeien wanneer ze blij zijn met wat ze denken, doen en voelen. Je haalt het beste uit jezelf en helpt ook anderen tot bloei te komen. Hoe blij word jij van jouw organisatie?

Wat zijn de effecten van menselijke bloei?

Wanneer je tot bloei komt, nemen je mentale, psychische, sociale en fysieke vermogens toe. Je verbreedt je horizon en wordt creatiever, oplossingsgerichter, veerkrachtiger, actiever, doelgerichter en dus productiever. Je voelt je meer betrokken en zoekt de verbinding met anderen. Hoe meer mensen in je organisatie bloeien, hoe meer kwaliteit, beter maatwerk en grotere verbondenheid je kunt bieden. Mensen – klanten, medewerkers, leveranciers en andere stakeholders – voelen zich hierdoor organisch tot jouw organisatie aangetrokken.

Waarom bloeien mensen niet?

We bloeien niet wanneer we niet doen wat bij ons past. We worden niet blij van wat we denken, doen en voelen. We begeven ons in een neerwaartse spiraal in plaats van een opwaartse zoals bij menselijke bloei. Waarom doen we niet wat het beste bij ons past? Waarom doen we ons anders voor dan we zijn? Waarom overdrijven we vaak zo? Het antwoord? Angst en onwetendheid.

Angst

Wij zijn vaak bang dat we niet goed genoeg zijn. Wie is er niet onzeker? We focussen ons daarom – tegennatuurlijk – op wat de ander wil horen of zien en te weinig op onszelf. We verliezen zo onze eigen identiteit en komen niet tot bloei. In plaats van ons te laten leiden door anderen, kunnen we ook zelf de leiding nemen. We denken dan wel te weten wat goed voor anderen is en leggen onze visie en ideeën aan ze op. Dat roept bijna altijd weerstand bij de ander op. We willen in ons hart allemaal onszelf zijn en over onszelf beslissen. Hoe oud we ook zijn en welk opleidingsniveau we ook hebben. Peuters van drie bieden al weerstand door steeds vaker ‘nee’ te roepen. De nee-fase is heel natuurlijk.

Onwetendheid

Hoe ouder we worden, hoe meer we tegennatuurlijk handelen. Marketeers, bestuurders, managers, leraren, ouders, partners, etc. zijn een ster in het beïnvloeden van anderen. Vaak goedbedoeld. Het werkt alleen niet altijd zo positief als we denken. Bij mensen individueel niet en bij organisaties niet. Hoe groter de afstand tussen wat je doet en wat je vanuit je hart voelt en wilt, hoe groter de kans op ziekten, scheidingen en andere ellende. Dat veel mensen – en dus ook organisaties – niet doen wat bij ze past, blijkt uit cijfers en eigen ervaringen.

Wat zeggen de cijfers?

Volgens het gerenommeerde onderzoeksinstituut Gallup is slechts 1 op de 10 werknemers in Nederland écht betrokken bij de organisatie waar ze werken. 50% van de werknemers wil het liefst naar een andere organisatie. Ze blijven omwille van een vast contract. Recente cijfers (2018 Effectory) laten een positiever beeld zien. Uit hun onderzoek blijkt dat gemiddeld 40 procent van de medewerkers betrokken én bevlogen is. De verschillen zijn enorm. Het feit blijft dat nog steeds mensen ziek worden door werk. 1 op de 7 werknemers (2018 TNO/CBS) heeft last van burn-outklachten. Ook studenten krijgen steeds vaker een burn-out. Een op de vier studenten in het hoger onderwijs heeft burn-outklachten (2018 Hogeschool Windesheim). De klachten leiden tot mentale, psychische en fysieke uitputting waardoor je niet meer goed kunt functioneren en mensen dus ver afstaan van tot bloei komen.

Komen we tot bloei dan hoeven we ons niet meer anders voor te doen dan we zijn. We trekken op een natuurlijke wijze anderen aan. Iets wat écht goed is, verkoopt zichzelf. Je hebt dan eigenlijk helemaal geen marketing meer nodig!