Kleur en geluk

 

Geef kleur aan je organisatie. Zonder kleur zou het leven grijs, grauw en saai zijn. Kleur zorgt voor herkenning. Kleur verkoopt. Psychologen hebben namelijk ontdekt dat kleur meer doet dan opvallen alleen. Het helpt de herinnering te versterken en te verlengen. Kleur beklijft.

oranje is nederland

NS is geel, KLM blauw, Jan des Bouvrie wit en Nederland … oranje! Een kleur die bij alle internationale sportwedstrijden het eerste opvalt, maar ook bijblijft. Een kleur waar de meeste Nederlanders trots op zijn en waar het hart harder van gaat kloppen. Oranje zorgt voor een trots saamhorigheidsgevoel. Van oranje wordt bovendien iedereen blij. Het is een vrolijke en warme kleur.

kleur in de regio

Ook in onze eigen regio hebben we organisaties met sterke kleuren. Het appeltjesgroen van het Atrium ziekenhuis bijvoorbeeld of het felle rood van Daelzicht. Maar wat is de kleur van de Zorggroep? Of het Orbis Medisch Centrum, Zorg aan Zet of Stichting Pergamijn?

kleur doet eten

Uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell Universiteit blijkt dat zowel volwassenen als kinderen de voorkeur geven aan etenswaren met kleur. Volwassen kiezen sneller voor borden waarop verschillende etenswaren met verschillende kleuren liggen. En kinderen eten meer wanneer etenswaren in verschillende kleuren worden aangeboden.

kleur draagt bij aan succesvolle communicatie

Uit onderzoek blijkt dat door kleurgebruik de merkherkenning van organisaties met ruim 80% toeneemt. Kleur zorgt er ook voor dat je boodschap 40% beter wordt gelezen. Mijn kleur? Oranje! Het is de kleur van warmte, intensiteit, passie en verlangen.

Ik gebruik zelf veel kleur in mijn communicatie. Zo maak ik gebruik van de kleurrijke kunstwerken van feels good art. Deze kunst wordt gemaakt in dagbestedingscentra van verschillende zorgorganisaties zoals Daelzicht, Pergamijn, de MeanderGroep en Mensana. De kleuren van het logo van feels good art zijn paars en Robijnroze. Robijnroze staat voor levenskracht en paars voor passie, inventiviteit, inspiratie en originaliteit.

ij hebben associaties met kleuren – rood is gevaar, blauw is rust en veiligheid – en recent onderzoek laat zien dat die associaties ons gedrag mede bepalen. Vooral de kleur rood kan ons op veel verschillende manieren beïnvloeden. We associëren rood met erotiek. Ik woon vlak bij een filiaal van Christine le Duc, loop er zelfs langs op weg naar de supermarkt, en het valt me telkens weer op dat in die zaak bijna alles rood is: Het knalt de winkel uit. Recent onderzoek (Elliot & Niesta, 2008) toont aan dat het verband tussen de kleur rood en erotiek ons onbewust beïnvloedt. Mannelijke proefpersonen die de aantrekkelijkheid van vrouwen op foto’s moesten beoordelen, vonden vrouwen die werden gefotografeerd tegen een rode achtergrond aanmerkelijk mooier dan vrouwen tegen een witte of grijze achtergrond. Ook vrouwen in een rood T-shirt werden aantrekkelijker gevonden dan dezelfde vrouwen in een ander T-shirt. De wat onbeschaamde vraag van de onderzoekers aan de proefpersonen met wie van de vrouwen men graag sex wilde, leverde de voorspelde resultaten op: Juist met vrouwen in rode kleren willen mannen sex. Souteneurs, prostituees, en pornoactrices weten dit al jaren, wetenschappers weten het nu ook.

Rood is behalve met erotiek, ook geassocieerd met gevaar, en van gevaar weten we dat het leidt tot vermijdingsgedrag. Vermijdingsgedrag kan tot minder motivatie leiden, men stort zich niet met volle overgave op het doel of op de opdracht. Om die reden maakt rood ook dom. Proefpersonen die anagrammen moesten oplossen die in rood werden afgebeeld (“rekul”), deden dit slechter dan proefpersonen die zwarte (“kerul”) of groene (“leruk”) anagrammen maakten. Andere proefpersonen maakten een IQ test die of werd gepresenteerd in een rode map, of juist een groene map. En inderdaad, een IQ test in een rode map leidt tot een lager IQ.