Volgens Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie activeert kunst verschillende gebieden in het brein zoals het genotcentrum. Kunst verbetert onder andere het humeur, de concentratie, de productiviteit en de creativiteit. Een actief brein vermindert de kans op dementie. Erik Scherder:
We moeten ons brein, net zoals ons lichaam, in beweging houden. Kunst verbetert je humeur, je concentratie en dus je productiviteit en creativiteit. Kunst vermindert ook de kans op ziekten zoals dementie. Kunst doet een beroep op creativiteit en is daarin uniek.
Hoogleraar neurobiologie Dick Swaab zegt:
Bij het kijken naar kunst hebben kleuren een sterk effect op ons. Rood werkt stimulerend. We raken er opgewonden van. Blauw en groen kalmeren juist.
Wetenschapsjournalist Mark Mieras noemt kunst…
… een noodzaak om te kunnen overleven in onze veranderende wereld. Kunstenaars leren ons beter zien door ons steeds op een andere manier te laten kijken naar de werkelijkheid. Hierdoor is kunst voor veel mensen de ideale gereedschapskist om hun hersenen in beweging te houden. Zowel kijken naar kunst als wandelen in de natuur brengen mensen tot rust, maken ons socialer, verschaffen plezier, inspireren en geven nieuwe energie. De kracht van kunst ligt in het preventief bijdragen aan vitaliteit.