Kwaliteit van leven zou centraal moeten staan

In veel zorgorganisaties gaat het nog te veel over procedures, regels en kosten.  Er wordt wel veel over mensen gesproken, maar staan mensen ook écht centraal? Wanneer je mensen echt centraal stelt dan zou je focus moeten zijn: het meest optimale resultaat voor de cliënt willen bereiken. En wat willen mensen? Kwaliteit van leven!

Markt- en cliëntgericht
Zorgorganisaties moeten markt-en cliëntgerichter gaan denken en doen. Hoe? Door veel meer de dialoog aan te gaan met de mensen op de werkvloer én met cliënten zelf. Zij weten als geen ander wat écht nodig is voor meer kwaliteit van leven! Kwaliteit van leven heeft verschillende aspecten waarvan goede zorg er een is. Ook de omgeving en bijvoorbeeld een zinvolle dagbesteding dragen bij aan de kwaliteit van leven.

Doen waar je goed in bent
Zorgorganisaties hebben in het verleden allerlei diensten aangeboden die niets met zorg te maken hebben zoals vastgoed, catering, groenonderhoud en schoonmaak. Je ziet dat zorgorganisaties steeds vaker deze diensten gaan outsourcen. Een verstandige keuze. Zo kunnen organisaties vooral doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen.

Flexibele organisatie
Spreekt deze aanpak jou aan? De aanpak heeft nog veel meer voordelen. Je zorgt er namelijk voor dat je organisatie flexibeler wordt en dus beter kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Wel zou je als eis kunnen stellen dat de leveranciers waarmee je werkt aan social return doen. Door bijvoorbeeld cliënten een zinvolle dagbesteding aan te bieden.

Specialiseer en excelleer!
Door vooral te doen waar je goed in bent, kun je je specialiseren én excelleren op een bepaald gebied. Hiermee kun je je beter onderscheiden in de markt en vergroot je je marktkansen.

Samenwerking bevorderen
Zorgverleners zouden ook veel meer kunnen samenwerken. Om kosten te besparen maar ook om nieuwe concepten te bedenken waarmee de kwaliteit van leven van mensen kan worden vergroot. Kijk wat er in de markt gebeurt. Nieuwe concepten dienen zich aan en de digitale mogelijkheden breiden zich uit. Niet veranderen is geen optie meer. Zo kun je de continuïteit van je organisatie niet waarborgen. Met cliënten écht centraal stellen wel!