Gezond

Hoe vaak lach jij?

Lachen is gezond. Waarom lachen Nederlanders gemiddeld 6 minuten per dag en stralen Thaien voortdurend?


Lachen is gezond. Het maakt je slimmer en aantrekkelijker. Waarom lachen we dan zo weinig in Nederland? Gemiddeld 6 minuten per dag! De afgelopen 3,5 jaar heb ik in het land van de glimlach – Thailand – geleefd. De meeste Thaien kijken je voortdurend stralend aan en nemen de regie om positief contact te maken. Allereerst… wist je dat er een serieuze wetenschap van de lach is: gelotologie? Ik had er zelf nog nooit van gehoord.

Lachen is niet alleen lekker, ook gezond en pijnstillend

Uit de wetenschap van de lach – gelotologie – blijkt dat lachen gelukshormonen aanmaakt zoals dopamine (fijn gevoel) en endorfine (pijnstillend) en stresshormonen cortisol en adrenaline vermindert. Tevens wordt de productie van witte bloedlichaampjes gestimuleerd. Daardoor ervaar je minder pijn en stress, wordt je immuunstysteem versterkt en komen gevoelens van blijdschap op. Lachende patiënten hebben minder pijn en genezen sneller. Dat blijkt ook uit onderzoek van journalist Norman Cousins. Hij werd ernstig ziek en bedacht het lachdieet met o.a. komische filmpjes. Hij constateerde zulke grote positieve verschillen dat hij er een boek over schreef ‘Anatomy of an Illness’. Sommige ziekenhuizen werden hierdoor geïnspireerd en richtten ‘lachkamers’ in. Ook clinicclowns en glimlachende artsen hebben een positieve invloed op het genezingsproces van patiënten. 

Lachen maakt je slimmer, socialer, aantrekkelijker

Lachen vergroot ook je denk- en energieniveau. Van lachen word je positiever. Hoe positiever je bent, hoe groter je gezichtsveld. Hierdoor zie je meer kansen en mogelijkheden. Lachen doe je meestal niet alleen. Wij spiegelen ons voortdurend aan elkaar. Lachen is aanstekelijk en heeft een positief effect op anderen. Samen lachen verbindt. Lachen stelt ook gerust. Waar gelachen wordt, is weinig onheil te verwachten. Met een lach op je gezicht zie je er tevens beter uit. Een lach maakt je socialer en aantrekkelijker. Met wie ga jij liever om? Met mensen die vaak (glim)lachen of met mensen die dat niet doen? Kinderen lachen in de hele wereld veel; dagelijks wel 200 tot 300 keer. Volwassen Nederlanders lachen gemiddeld 6 minuten – 20 keer – per dag. Thaien (glim)lachen voortdurend. Waarom en hoe doen ze dat?

Thailand: land van de glimlach

Thailand wordt wel het land van de glimlach genoemd. De meeste Thaien hebben een vriendelijke uitstraling en een glimlach op hun gezicht. Die glimlach is niet altijd een uiting van blijdschap. Een Thaise glimlach kan wel 10 verschillende betekenissen hebben. Thaien willen je met hun glimlach geruststellen, en ook hun eigenwaarde behouden. Een glimlach betekent niet altijd ‘ik begrijp je’. Soms begrijpen ze je helemaal niet. Ze blijven glimlachen om geen gezichtsverlies te leiden.

Verkeerde weg

Toen ik 6 jaar geleden voor het eerst in Thailand was, voelde ik me direct op mijn gemak met al die glimlachende en behulpzame mensen. Een Thai wil je graag helpen. Hij weet alleen niet altijd hoe. Of hij begrijpt niet wat je vraagt. Zo liet ik een Thai een plattegrond van Bangkok zien en vroeg hem in het Engels waar ik was. De Thai keek me allervriendelijkst aan, nam de plattegrond van mij over, draaide hem alle kanten op en wees vervolgens naar een richting. Dat was niet wat ik vroeg. Ik wees hem nogmaals op de plattegrond en gebaarde mij te wijzen waar ik was. De Thai bleef maar glimlachen en de plattegrond ronddraaien. Later begreep ik dat de meeste Thaien helemaal geen kaart kunnen lezen en het moeilijk vinden om ‘nee’ te verkopen. Een ‘nee’ betekent gezichtsverlies. In plaats daarvan wijzen ze je liever – met een grote glimlach – de verkeerde weg.

Eigenwaarde

Een lach op je gezicht heeft een positief effect op bijna iedereen. Thaien lachen daarnaast ook uit zelfbescherming. Een lach moet problemen voorkomen en oplossen. Gebeurt er iets ernstigs, dan zie je Thaien al snel weer lachen. Niet omdat ze het grappig vinden, wel om zichzelf te beschermen. Lachen houdt je op de been en behoudt je eigenwaarde. Thaien hechten hieraan grote waarde. Wanneer je je eigenwaarde verliest dan heb je in de ogen van Thaien helemaal niets meer. Daarom doen Thaien er alles aan om hun eigenwaarde te behouden. Waar we in Nederland vaak onze frustraties uiten, zie je in Thailand weinig mensen hun geduld verliezen of boos worden. Boosheid wordt gezien als een teken van zwakte. Het maakt je minder waard. Daardoor hoor je bijna nergens stemverheffingen of geschreeuw. In plaats daarvan ontvang je een grote glimlach. De meeste Thaien zijn boeddhisten. Welke invloed heeft het boeddhisme op de Thaise glimlach?

Boeddhistische wijsheid

Volgens het boeddhisme lijden we omdat we te veel verlangen. Krijgen we niet wat we willen, dan is het gevolg in Nederland vaak teleurstelling (verdriet) of boosheid. Boeddhisten vinden dat alles wat jou overkomt het gevolg is van een oorzaak. Verlang je minder, dan lijd je ook minder. Doe je het goede, dan zijn de gevolgen voor jou ook goed. Daarom zijn de meeste Thaien heel behulpzaam en vriendelijk en leggen ze de nadruk op het positieve. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom homo’s en transseksuelen hier volledig worden geaccepteerd. Ze oordelen niet. In plaats daarvan schenken ze je een glimlach. Je kunt het lijden helemaal opheffen door niets meer te verlangen. Dit wordt de verlichting genoemd. Je bereikt de verlichting door het achtvoudige pad te volgen. Zolang je niet verlicht bent, blijf je volgens de boeddhisten reïncarneren totdat je begrijpt hoe de geest werkt en het juiste doet: niets meer verlangen en de goede dingen doen. Dat vergt jarenlang – en volgens boeddhisten vaak verschillende levens – oefenen. We zijn op aarde om te leren het goede te doen.   

Waarom lachen Nederlanders zo weinig?

Nederland staat volgens de Global Happiness Index op nummer 5 . Factoren waarop deze index is gebaseerd, zijn onder andere Bruto Binnenlands Product, sociale zekerheid, levensverwachting, vrijheid om keuzes te maken, vrijgevigheid. Zijn dit factoren die ons aan het lachen maken? Miljoenen Nederlanders slikken antidepressiva, hebben last van welvaartziekten en/of zijn niet happy op hun werk en/of relatie. Hoe komt dat? Ik kan tientallen redenen bedenken. Een belangrijke reden lijkt mij het hebben van te hoge verwachtingen. We verwachten van alles van onszelf en anderen. Een goede baan, een fijne relatie, een mooi huis, een aantrekkelijk uiterlijk, het nieuwste van het nieuwste, kinderen, reizen, uitgaan. Hoe meer we willen, hoe vaker we teleurgesteld raken met als gevolg: we lijden. Door minder te willen, word je minder teleurgesteld en lijd je minder. Er ontstaat ruimte om te lachen en je eigenwaarde neemt toe. Je hebt namelijk niet meer voortdurend het gevoel dat je iets te kort komt en/of niet goed genoeg bent. Neem een voorbeeld aan Thaien of aan kinderen die volgens onderzoekers gemiddeld per dag 250 keer lachen. Ze kunnen al tevreden zijn met weinig zoals zand en water. Naar mate we ouder worden, nemen onze verwachtingen toe en het lachen af.

Wat leren we van de Thaien?

Lachen versterkt je eigenwaarde en maakt je gezonder, socialer, aantrekkelijker. Ook al overkomt jou iets ergs, probeer te glimlachen. Lachen vermindert stress en pijn en helpt je over moeilijke situaties heen. Oordeel verder niet of minder. Een oordeel zegt meer iets over jouw onvrede dan over de ander. Door geen kritiek op anderen te hebben, behoud jij ook je eigenwaarde. Stel je verwachtingen daarom bij en glimlach. Het werkt écht. Tijdens het schrijven van dit artikel (2020) zit ik samen met Rob in quarantaine in een hotel in Bangkok. We mogen onze kamer niet uit en bestellen alles via roomservice. We krijgen niet altijd wat we bestellen. Ach… waar maken we ons eigenlijk druk om? Onze tolerantie neemt met de dag toe. Waarom? Iedereen is hier ontzettend aardig! Een glimlach is een praktisch antwoord op bijna iedere blije en mindere fijne gebeurtenis. Met een lach overwin je minder fijne gedachten en wek je positieve gedachten op. Minder hoge verwachtingen betekent niet dat je geen doelen hoeft te stellen. Het boeddhisme kent het achtvoudige pad waar het om het juiste denken en doen gaat. Voorbeelden hiervan zijn het hebben van goede intenties, niet kwaadspreken en niets doen wat anderen schaadt. Zinvolle doelen. In Nederland komt hoe langer hoe meer aandacht voor zingeving en de boeddhistische manier van leven. Tienduizenden Nederlanders hebben zich al aangesloten bij het boeddhisme. Doe je het goede, dan zijn de gevolgen voor jou ook positief. Dat spreekt aan.  

Wat kunnen Thaien van ons leren?

Thaien zijn vooral gericht op hun eigen verlichting. Ze maken zich niet of minder druk over de problemen van anderen. De Thai in Bangkok die ik om de weg vroeg, stelde zich dienstbaar op. Dienstbaarheid is goed in zijn ogen. Dat ik de weg kwijt was, zag hij als mijn probleem. Om gezichtsverlies te voorkomen, wees hij mij toch een weg. Met een lach worden fouten en problemen verbloemd. Op straat, in organisaties, privé. Het gevolg: de problemen worden vaak groter. Dat is een negatieve uitkomst die niemand wil en ook haaks staat op het boeddhisme waarin het juiste wordt nagestreefd. Thaien zouden meer de dialoog met anderen kunnen gaan en duidelijker kunnen zijn in wat ze wel en niet begrijpen en doen. Het bijzondere is dat studenten momenteel al meer de dialoog aangaan. Ze demonstreren in Thailand voor meer democratie.

Hoe lach je meer?

Wil jij meer lachen? Lach! In het begin lach je misschien niet overtuigend en voelt het als nep. Ook nep-lachen is gezond blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een bekend gezegde is ‘fake it, till you make it’. Lach totdat het een gewoonte wordt. Hoe doe je dat?

  1. Diepe ademhaling
    Kom eerst tot rust. Adem in, adem uit. Afvalstoffen verlaten je lijf via de ademhaling, je huid (zweten) en ontlasting. Hoe langer je uitademt, hoe meer afvalstoffen je lichaam verlaten. Neem daarom meer tijd voor de uitademhaling. Doe de volgende oefening circa 5 minuten.
    1. Adem eerst diep in. Houd je ademhaling 2 tellen vast.
    2. Adem dan vervolgens diep uit. Neem hiervoor 6 tellen. Met een diepe uitademhaling komt er meer ruimte in je longen om nieuwe lucht en dus meer zuurstof op te nemen. Zuurstof is van belang om beschadigde cellen sneller te herstellen en helpt je helderder te denken en stress te verlagen.
    3. Lach bij de uitademhaling. Probeer zolang mogelijk uit te ademen en te lachen zonder geluid te maken.
    4. Adem weer in. Houd je ademhaling 2 tellen vast.
  2. Warming-up
    Lachen gaat het best wanneer je warm bent. Probeer maar eens klappertandend te lachen. In Thailand is iedereen al goed opgewarmd. In Nederland warm je jezelf op door even lekker te bewegen, bijvoorbeeld door te dansen. Op Spotify heb ik de playlist ‘Dance to Happiness’ gemaakt. Je kunt altijd dansen, hoe verdrietig de situatie ook is. Met een goede vriendin, die net haar man heeft verloren, ben ik gaan dansen. Al snel verscheen er een glimlach op haar gezicht. Houd je niet van dansen? Doe dan wat rek- en strekoefeningen of ga een rondje rennen. Wat je ook doet…
    1. maak je lachspieren goed los door gekke gezichten te trekken.
    2. maak je bekken los door je naam met je bekken te schrijven. Hoe losser je bekken, hoe losser je geest.
    3. klap je handen. Klappen geeft energie. Klap in het ritme 1-2, 1-2-3, 1-2, 1-2-3.
    4. zing erbij in dit ritme HO-HO, HA-HA-HA, HO-HO, HA-HA-HA.
  3. Fake it, till you make it!
    Je bent nu klaar om écht te lachen. Probeer de volgende oefeningen. Ze voelen in het begin misschien wat onwennig. Fake it, till you make it!
    1. HA – HO – HI
      Ben je alleen, doe dan het volgende:
      Zeg ‘HA’ en klap je handen.
      Zeg ‘HO’ en stamp met een voet.
      Zeg ‘HI-HI-Hi’ en beweeg je beide armen.
      Ben je met meer, maak dan 2 of 3-tallen en wissel elkaar af.  Kijk elkaar aan en geniet ervan. Je zult merken dat er een sterkere verbinding ontstaat.
    2. Grootste ergernis of blunder
      Denk aan je grootste ergernis of blunder. In een groep vertel je hierover. Ik erger mij aan… of mijn grootste blunder is…
      Lach erom.
      Bedenk of beschrijf wat lachen met je doet.
    3. Glimlach meer
      Sta iedere ochtend op met een glimlach en probeer tenminste 2 minuten te blijven glimlachen. Je kunt eventueel ook de spiegel gebruiken en in de spiegel glimlachen. Zie je dat je er veel aantrekkelijker uitziet?

      Glimlach naar de mensen die je tegenkomt. Merk op dat je vaak een glimlach terugkrijgt. Wat doet dat met jou?
  4. Omring je met lachende mensen
    De mensen om je heen hebben grote invloed op jouw gesteldheid. Wordt er vaak gelachen in jouw omgeving, of juist niet? Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat. Blijf jij hangen in een omgeving met zuurpruimen? Of zoek je de lach op in jezelf en in anderen? Ik heb veel mensen, inclusief mezelf, zien opbloeien in een andere relatie of organisatie. Richt je op mensen waar je blij van wordt.
    1. Maak een lijstje met de 5 personen met wie jij het meest omgaat.
    2. Geef aan iedere persoon een cijfer bijvoorbeeld van 1 t/m 5. 1 staat voor zuurpruim en 5 voor een blij ei.
    3. Trek je conclusies. Met wie wil je meer omgaan?
  5. Zoek de lach op
    Niet alleen in je directe omgeving, je kunt overal de lach opzoeken, zelfs in ziekenhuizen.
    Lachende patiënten hebben minder pijn en genezen sneller. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere journalist Norman Cousins. Hij werd ernstig ziek en bedacht het lachdieet met o.a. komische filmpjes. Hij constateerde zulke grote positieve verschillen dat hij er een boek over schreef ‘Anatomy of an Illness’. Sommige ziekenhuizen werden hierdoor zo geïnspireerd dat ze ‘lachkamers’ inrichtten. Ook clinicclowns en glimlachende artsen hebben een positieve invloed op patiënten. En waar met humor les wordt gegeven of wordt gewerkt, zijn de prestaties beter. Overal waar wordt gelachen, functioneren en herstellen mensen beter. Zoek daarom meer plaatsen op waar wordt gelachen. Wat zijn jouw favoriete plekken?
  6. Kom tot rust
    Sluit je ogen en adem diep in na al dat lachen. Houd je adem 2 tellen vast en adem dan vervolgens weer diep uit voor tenminste 6 tellen. Denk vervolgens na over wat al dat lachen met je doet. Voel je je beter? Kom je tot rust, dan gaat ook je bloeddruk omlaag. Ook dat is goed voor je gezondheid. Hierover gaat mijn volgende artikel. Blijf gezond en genieten van jezelf en elkaar.

Meer weten? Bel of app me op 0646 218161 of mail info@sympassion.com

Met warme & vitale groet,

Alexandra  Augustijn

Dit vind je misschien ook leuk...