Leestips

Voor De Gelukseconomie en WAUW leef- en werkstijl heb ik heel veel gelezen, met experts gesproken en zelf veel ervaringen opgedaan met wat WEL en NIET werkt. Boeken en publicaties die ik je aanraad zijn:

Positivity

Barbara Fredrickson heeft het liever niet over geluk, maar over positiviteit. Alles wat jou gelukkig maakt, is immers positief. Ze omschrijft 10 positieve emoties: vreugde, plezier, sereniteit, dankbaarheid, belangstelling, trots, ontzag, hoop, inspiratie en liefde. Ze heeft een simpele test ontworpen om te bepalen hoe positief jij bent. Deze test heb ik opgenomen in de De Gelukseconomie. Verder is zij de bedenker van de Broaden & builttheorie. Ook hierover schrijf ik in mijn boek. Hoe positiever je in het leven staat, hoe meer je groeit en tot bloei komt.

De kracht van kwetsbaarheid

Wat betekent het om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is? Op een heldere en open manier wordt in dit boek over kwetsbaarheid gesproken. Het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid durven tonen is iets wat we vaak afgeleerd hebben, en soms ook hard proberen te ontwijken. Het is immers een emotie waar bijna niemand zich echt prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid en te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

Als ik het leven over mocht doen

Bronnie Ware vroeg als palliatieve verzorger mensen aan het einde van hun leven wat ze over zouden wilden doen. Op internet schreef ze hierover een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laatste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in dit boek. Mijn eigen vader keek met spijt terug op zijn leven en gaf dezelfde antwoorden. Het raakte mij in mijn hart.

De logica van geluk

Mo Gawdat is gezond, extreem rijk en succesvol. Hij voelde zich enkele jaren gelden diep ongelukkig. De huidige Chief Business Officer van Google [X] besloot geluk logisch te benaderen. Geluk zit tussen je oren en is dus een gedachte. Geluk is volledig afhankelijk van hoe wij onze gedachten beheersen. Logica vraagt om een formule. Zijn formule:

Geluk = jouw perceptie van gebeurtenissen -/- jouw verwachtingen

World book of Happiness

Leo Bormans vroeg 100 geluksexperts wereldwijd hun onderzoek op het gebied van geluk kort samen te vatten. De samenvattingen heeft hij gebundeld in het World Book of Happiness. Het viel mij op dat veel inzichten grote overeenkomsten hebben. O.a. op basis van dit boek heb ik de zeven geluksprincipes vastgesteld.

Hoe the fuck vind ik geluk

Na het bezoeken van tientallen seminars van geluksgoeroes en het interviewen van 180 BN’ers, geluksexperts en ervaringsdeskundigen kwam Thijs erachter dat er in het leven vier thema’s zijn die de rode draad vormen bij ieders persoonlijke zoektocht naar geluk, te weten actie, mindset, liefde en verbinding. Thijs neemt je mee in deze thema’s door concrete inzichten en oefeningen en hilarische anekdotes over zijn eigen leven. Ik volgde het 90 dagen geluksprogramma van Thijs en ontdekte veel overeenkomsten met de KISS WELL filosofie.

Op naar geluk

Op naar geluk is een van de eerste boeken die ik las over geluk. In het boek wordt veel gerefereerd aan boeken, onderzoeken en ervaringen van derden. Je krijgt daardoor een schat aan informatie. Ook hier een geluksformule:

Geluk = 40% genen + 10% omstandigheden + 50% eigen gedrag

Het slimme onbewuste

Een boek wat meer van Ab Dijksterhuis zelf laat zien is het Slimme Onbewuste. We denken dat we beslissingen nemen met ons bewustzijn. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen.