28 website tips

Communicatie gebeurt steeds meer online; op het world wide web. Daarom kun je niet zonder professionele website. Maar wat is een professionele website? Ik heb inmiddels meer dan 50 websites gemaakt en geef je graag wat tips:

Website tip 1
Een website moet allereerst laten zien wie je écht bent en dus passen bij je identiteit. Authentiek!

Website tip 2
Zakendoen is nog steeds mensenwerk.  Gebruik daarom geen stockfoto’s van mensen op je website, maar laat je eigen mensen zien. Het zijn immers de mensen in je organisatie die het verschil maken.

Website tip 3
Een website maken is technisch niet meer moeilijk. Ik adviseer je om met WordPress te werken. Dit is een gratis CMS waarmee je zelf wijzigingen kunt doorvoeren. Met de opzet, de vormgeving/ uitstraling en de teksten kan ik je helpen. En ik kan je adviseren hoe je hoger kunt scoren bij relevante zoekwoorden in Google (zoekmachineoptimalisatie).

Website tip 4
Een website moet er aantrekkelijk en overzichtelijk uitzien. Bezoeker zullen in een oogopslag moeten zien waar jouw website overgaat en waarom ze juist voor jouw organisatie moeten kiezen. Een lijstje met alle voordelen geeft bijvoorbeeld direct overzicht en duidelijkheid. Maak het je bezoekers gemakkelijk.

Website tip 5
Een website moet uitnodigen om contact met je op te nemen. Zorg daarom dat je contactgegevens op iedere pagina goed vindbaar zijn.

Website tip 6
Zorg dat je inspeelt op de actualiteit. Met WordPress kun je gemakkelijk nieuws publiceren. Google waardeert websites waar regelmatig nieuwe inhoud aan wordt toegevoegd.

Website tip 7
Zorg dat je website snel wordt geladen. Gebruik geen hoge resolutiefoto’s op je website en filmpjes die eerst moeten worden geladen voordat je een pagina kunt openen.

Website tip 8
Optimaliseer je website voor de zoekmachines zodat je website een goede plaats krijgt bij zoekopdrachten op de website van Google die voor jouw organisatie relevant zijn.

Website tip 9
Investeer in professionele foto’s van je eigen mensen, producten en diensten. Dat maakt je website persoonlijk én herkenbaar. Stockfoto’s, zeker van mensen die de suggestie wekken dat ze bij je organisatie werken, creëren een onecht beeld van je organisatie. Blijf authentiek. Eerlijkheid duurt het langst.

Website tip 10
Zorg voor teksten die kort en krachtig aangeven wie/wat jouw organisatie is en wat je voor wie waarom en waar kunt betekenen. Teksten met ‘Welkom bij..’ dienen geen enkel doel en kunnen dus worden weggelaten.

Website tip 11
Houd invulformulieren kort. Gebruik geen onnodige velden in formulieren, of geef duidelijk aan welke velden verplicht zijn. Bij het invullen van formulieren kan wel eens iets mis gaan. Geef de gebruiker een duidelijke maar beleefde melding dat bepaalde velden niet of niet goed zijn ingevuld.

Website tip 12
Iedere pagina van een website zou een bepaald doel moeten hebben. Je kunt het doel aangeven door te beginnen met een korte samenvatting van de pagina. Wat kan de lezer verwachten? Zorg ervoor dat het doel van de pagina snel kan worden bereikt. Door te werken met (sub)koppen help je de lezer snel je tekst te scannen.

Website tip 13
Zorg dat teksten en knoppen waarop kan worden doorgeklikt een andere kleur hebben dan de teksten en achtergrond in de directe omgeving. Gebruikers zijn dan sneller geneigd om er op te klikken, waardoor ze langer op je website zullen blijven.

Website tip 14
De tekst op een knop moet uitnodigend zijn om erop te klikken. Denk aan ‘Probeer nu’ of ‘Lees meer’.

Website tip 15
Een overtuigende boodschap boven een knop zorgt ervoor dat gebruikers er een beter gevoel bij hebben. Bijvoorbeeld: “Bel ons voor een kennismakingsgesprek. Onze dienstverlening wordt door onze cliënten gewaardeerd met een 8.1.”

Website tip 16
Zorg voor testimonials op je website. Referenties van tevreden cliënten hebben een grote overtuigende werking.

Website tip 17
Gebruik veel witruimte op je website. Dit zorgt ervoor dat de website rust uitstraalt waardoor bezoekers langer op je website zullen blijven.

Website tip 18
Bezoekers maken sneller een beslissing wanneer er tijdsdruk op een aankoop of handeling wordt gezet. Dat kan door aan te geven dat een actie ‘nog maar 1 week geldt’, of dat er van een product ‘nog maar 2 op voorraad zijn’. Mensen zijn dan sneller geneigd om een beslissing te maken.

Website tip 19
Webteksten moeten vrij zijn van spel- en grammaticafouten. Laat altijd iemand de teksten nalezen of laat de teksten schrijven door een professional.

Website tip 20
Zorg dat alle tekst goed leesbaar is. Let ook op teksten op achtergrondafbeeldingen. Deze zijn vaak niet goed leesbaar.

Website tip 21
Zorg dat bezoekers binnen maximaal drie muisklikken de pagina hebben gevonden die ze zoeken.

Website tip 22
Gebruik alleen icoontjes waar je op door kunt klikken zoals je linkedin-profiel en facebook. Een icoontje in de vorm van een telefoon heeft verschillende toepassingen en zaait verwarring. Icoontjes maken je website gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker.

Website tip 23
Gebruik geen eigen afkortingen. Wil je lange namen wel afkorten, leg dan meteen uit waar de afkorting voor staat na het gebruik ervan. Je kunt dan wel op de betreffende pagina verder volstaan met de afkorting. Besef dat niet iedere bezoekers alle pagina’s ziet. Per pagina zul je dus je afkortingen moeten toelichten.

Website tip 24
Titels van pagina’s moeten ervoor zorgen dat de bezoeker meteen weet welke informatie er te vinden is. Liefst niet te lang, maar kort en duidelijk.

Website tip 25
Zorg ervoor dat op iedere pagina altijd op dezelfde plaats een link is naar de homepage.

Website tip 26
Zorg voor een zoekfunctie op je website. Zo kunnen bezoekers makkelijker de informatie vinden waar naar ze zoeken.

Website tip 27
Link je social media-account naar je website en vice versa. Plaats je nieuwsberichten op je website en verwijs op andere media hiernaar toe.

Website tip 28
Bied de bezoekers extra gebruiksvriendelijkheid door gebruik te maken van veel interne links naar nieuwsberichten of pagina’s.