
Geluk levert ongelofelijk veel op. Voor mensen individueel, voor organisaties en de samenleving als geheel. Gelukkige mensen zijn o.a. innovatiever, socialer, productiever en leveren betere kwaliteit. Hoe gelukkiger iedereen wordt, hoe meer er een gelukseconomie ontstaat. Een samenleving waar welzijn centraal staat. Organisaties hebben grote invloed op het geluk van grote groepen mensen: medewerkers, klanten en andere stakeholders
Hoe vergroten organisaties geluk?
Veel organisaties geven aan dat mensen centraal staan. Wat doen ze daadwerkelijk om geluk te vergroten van hun medewerkers, klanten en andere stakeholders? Laten we al onze ervaringen delen, bundelen en verspreiden. Waarom? We krijgen pas echt een beweging van geluk op gang wanneer we elkaar en anderen inspireren. Goede voorbeelden doen volgen. Delen is geluk vermenigvuldigen.
Ronde tafelgesprekken en interviews
Tijdens de Week van Geluk wilden wij rondetafelgesprekken organiseren met organisaties over hun geluksactiviteiten en -ervaringen. Deze gesprekken vinden door de preventie van het coronavirus (dringend overheidsadvies om alle evenementen in Noord-Brabant te cancellen) later plaats. Wat we nu wel kunnen doen, is bedrijven telefonisch interviewen. Hiermee zijn wij volop bezig. Ken je bedrijven/organisaties waar je echt heel blij van wordt? Mail info@sympassion.com of bel/app 0646 218161 voor een interview.
‘Organisaties waar je blij van wordt in… Noord-Brabant’
Alle positieve ervaringen worden gebundeld in een publicatie met als titel ‘Organisaties waar je blij van wordt in… Noord-Brabant’. Ook komen er publicaties gericht op deelgebieden zoals Noord-Oost-Brabant. Jouw input wordt ter verificatie eerst aan jou voorgelegd. En je krijgt de link naar de publicatie om zelf te gebruiken en te verspreiden. Enkele voorbeelden tref je hieronder aan.
VERBORGEN TALENTEN KOMEN TOT BLOEI
Directeur-bestuurder Rob Dekker van Woonstichting Joost:
“Werken vanuit je hart staat bij ons centraal. Wij gaan nu anders met elkaar om. Binnen en buiten de organisatie. We zijn van een hiërarchische naar een platte organisatie gegroeid. Leidinggevenden staan niet meer boven medewerkers, maar naast ze. Iedereen mag bij ons meepraten. Ons nieuwe koersplan is tot stand gekomen met de input van tientallen medewerkers. We geven mensen de ruimte om zelf invulling te geven aan hun bijdrage. Ik ben vaak verrast door de verborgen talenten die mensen hebben. Medewerkers die plotseling opstaan en een kar gaan trekken. Andere manieren van presenteren zoals je boodschap vertellen met sketches. Heel aangenaam en ook nog eens doeltreffend. Iedereen voelt direct wat de essentie is. Wij willen deze ‘verborgen’ talenten veel meer benutten en tot bloei laten komen. Voor onze bedrijfsvoering, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn we bezig met de organisatie van de ‘Dag van het mag’.
Dag van het mag
Op de ‘Dag van het mag’ kunnen mensen grensverleggende dingen doen zoals je hond meenemen naar het werk. We moeten hierover nog verder nadenken. De bedrijfsvoering moet wel door kunnen gaan. We vinden het belangrijk om elkaar beter te leren kennen en in te spelen op wensen en behoeften van mensen. Dat willen we versterken binnen onze organisatie.
Positief afscheid
Een medewerkster wilde onze organisatie verlaten om een winkel met
Griekse artikelen te beginnen. Daar lag haar passie. Samen hebben we
gekeken hoe we haar een vliegende start konden bezorgen. We streven
ernaar om positief afscheid van elkaar te nemen.
Sneller aan de bel trekken
Ook met onze huurders gaan we anders om. Vroeger verwezen we iemand met een betaalachterstand door naar het loket schuldsanering van de gemeente. Nu gaan we samen met de huurder naar het loket. We leven ons veel meer in onze huurders in. We merken dat zij daardoor sneller aan de bel trekken, wanneer er problemen zijn.
Iedereen blij
Het draait allemaal om mensen. Hoe meer we doen wat ons en anderen blij maakt, hoe beter het leven en onze organisatie worden.”