Positiviteit verbreedt je horizon

POSITIVITEIT = GELUK

Hoe positiever je denkt, hoe meer je groeit en tot ontwikkeling komt. Dat blijkt uit tal van onderzoeken o.a. van positiviteitsgoeroe Professor Barbara Fredrickson. Voor haar is geluk positiviteit. Ze omschrijft positiviteit als een uiting van positieve emoties. Er zijn tien vormen van positieve emoties: vreugde, plezier, sereniteit, dankbaarheid, belangstelling, trots, ontzag, hoop, inspiratie en liefde.

Met positiviteit zie je nieuwe mogelijkheden, veer je terug na tegenslagen, krijg je energie en haal je het beste uit jezelf.

Barbara Fredrickson

Liever positief

We gaan allemaal liever om met positieve mensen en geven de voorkeur aan activiteiten, manieren, gedachten en plekken waar we positief van worden. Positieve mensen hebben een breder gezichtsveld en denken in kansen en mogelijkheden om tot bloei te komen.

Waarom is niet iedereen positief?

Je mate van positiviteit is voor 50% genetisch bepaald. De een is van nature positiever ingesteld dan de ander. Iedereen kan positiever worden. Met negatieve genen kost het je alleen wel wat meer moeite dan met positieve genen. 40% is afhankelijk van je gedrag en 10% van de omstandigheden. Je gedrag en je omstandigheden kun je veranderen. Je genen niet. Veel mensen denken dat geld (= omstandigheid) gelukkig maakt. Met geld kun je plezier kopen zoals het genot van een nieuwe aankoop of een belevenis. Plezier is altijd van korte duur. Een nieuwe aankoop went snel en elke belevenis houdt op.

Hoe word je positiever?

Word bewust van je gedachten. Waarom denk je wat je denkt? Als je er goed over nadenkt, zijn veel gedachten niet waar zoals de gedachte over geld. Geld maakt dingen wel makkelijker. Je hebt meer mogelijkheden om je eigen pad te volgen. Het pad waar je blij van wordt. Wil je positiever leren denken? Denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Stop met “ja maar” en begin met het formuleren van waar je blij van wordt en dankbaar voor bent. Volg de KISS GELUK-methode en maak gebruik van tools zoals de happy we-app.

Positiviteit en andere geluksprincipes

Door positiviteit te bevorderen, pas je – onbewust – ook de andere geluksprincipes toe. In een fijne, positieve sfeer voel je immers de ruimte om jezelf te zijn en neemt de sociale verbondenheid toe. Daar word je weer vitaler van. Je gaat daardoor ook zelf meer bijdragen aan de relatie (wederkerig). In een fijne sfeer werk je veel beter samen aan gezamenlijke doelstellingen en komen co-creaties eerder tot stand.

Nog meer positiviteitstips

Positiviteit wordt ook bevorderd door een inspirerende omgeving, gezond eten en drinken, sterke kantenbenadering, zelforganisatie, kennisdeling, mindfulness, positiviteitsbarometer, een gezamenlijke missie en individueel een persoonlijke missie te formuleren, successen en succesjes samen te vieren, oprechte belangstelling en dankbaarheid te tonen, geweldloos te communiceren.

Langer en fijner leven

Positieve mensen hebben een fijner leven en functioneren op alle gebieden beter. Ze zijn minder vaak ziek, leven gemiddeld zeven tot tien jaar langer (zie o.a. Positivity/Barbara Fredrickson 2009) en hebben een breder gezichtsveld. Naarmate je gelukkiger wordt, nemen je mentale, psychische, sociale en fysieke vermogens toe. Hierdoor verbreed je je horizon en word je meer betrokken, actiever, veerkrachtiger, socialer, doelgerichter, innovatiever, creatiever en productiever. Dat leidt tot meer welzijn en biedt je meer mogelijkheden om te doen wat je graag wilt en belangrijk vindt.

Meer weten? Bel 0646 218161 of mail info@sympassion.com