Spijt op je sterfbed

Mijn eigen vader – die als succesvol zakenman veel aanzien genoot – huilde van binnen aan het einde van zijn leven. Hij keek met spijt terug en vond dat hij te weinig zijn hart had gevolg. Hij had vooral geld, macht en status nagestreefd. Mijn vader was altijd druk en had weinig tijd en aandacht voor zijn kinderen. Wat liet hij na? Hij stierf als een financieel rijk, maar emotioneel arm mens. Laat jou niet hetzelfde gebeuren!

Zorg dat het niet te laat is!

Zodra je inziet dat je leeft naar een leugen (zoals werk of een relatie waar je niet blij van wordt) begint de weg naar boven. Aan het einde van je leven is er geen weg meer. Heb daarom de moed om openlijk uit te komen voor verkeerde keuzes. Je kunt beter nu erkennen dat je verkeerde beslissingen hebt genomen, dan (n)ooit. Op je sterfbed is het écht te laat.

Als ik het leven over mocht doen…

Verpleegkundige Bronnie Ware (1967) heef jaren in de palliatieve zorg gewerkt. Zij heeft met veel stervenden gesproken over het leven. Ze vroeg aan hen waarvan ze spijt hadden, of wat ze liever anders gedaan zouden hebben. Het viel haar op dat vaak dezelfde antwoorden werden gegeven. Hierover schreef ze het hartverscheurende boek ‘Als ik het leven over mocht doen.’ De meest gehoorde antwoorden zijn:

Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leiden en trouw was gebleven aan mijzelf. Niet dat wat anderen van mij verwachtten.

Dit is wat ze het meest hoorde. Wanneer mensen beginnen te beseffen dat hun leven op zijn einde loopt en ze erop terugkijken, zien ze hoeveel dromen ze niet hebben verwezenlijkt. Dat is te wijten aan keuzes die ze wel of niet maakten. Probeer tenminste een paar van je dromen tijdens je levensweg na te streven. Vanaf het moment dat je je gezondheid verliest, is het te laat.

Ik wou dat ik minder hard gewerkt had.

“Bijna alle mensen die ik sprak hadden er heel veel spijt van dat ze zoveel tijd van hun leven hadden doorgebracht op het werk,” schrijft Ware. “Ze hadden de jeugd van hun kinderen grotendeels gemist en het gezelschap van hun partner. Ze hadden hun leven doorgebracht in de tredmolen van het werk. Door het versimpelen van je manier van leven en bewust keuzes te maken tijdens je leven, kun je wellicht met een veel kleiner inkomen toekomen. Met meer tijd en ruimte in je leven word je bewuster van de mogelijkheden die beter bij je passen.“

Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te drukken.

Ware geeft aan dat veel mensen hun gevoelens onderdrukken om anderen niet voor het hoofd te stoten. “Dat resulteert in een middelmatig leven, waarin ze nooit helemaal de persoon zijn geworden die ze hadden kunnen zijn. Er zijn mensen die hier heel verbitterd door raken en precies daardoor ziek worden.”

Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.

Heel vaak beseffen mensen op het einde van hun leven pas hoe waardevol hun vriendschappen zijn. Velen gaan zo op in hun eigen leven dat ze vriendschappen door hun vingers laten glippen. Er zijn veel mensen die spijt hebben dat ze te weinig moeite en tijd in vrienden hebben gestoken. Aan het levenseinde gaat het alleen om liefde en relaties. Dat is het enige wat er in de laatste weken toe doet.

Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.

Velen beseffen pas aan het einde van hun leven dat gelukkig zijn een keuze is. Ze bleven steken in oude patronen en gewoonten. Ze waren gevangen in hun comfortzone. Ze maakten zichzelf wijs dat ze gelukkig waren. De angst voor verandering maakte dat ze zowel tegenover zichzelf als tegenover anderen deden alsof ze tevreden waren. Diep van binnen verlangden ze ernaar om eens echt te lachen en onnozele dingen te doen. Als je op je sterfbed ligt, doet wat anderen van je denken er helemaal niet meer toe. Wat zou het geweldig zijn om je te kunnen laten gaan en gewoon te lachen lang voordat je dood gaat? Geluk is een keuze. Het is jouw leven. Kies bewust, kies wijs, kies eerlijk. Kies voor geluk.

Word wakker!

Ik werd wakker op het sterfbed van mijn vader. Ik realiseerde mij dat ik ook niet blij was met een aantal zaken in mijn leven. Ik besloot andere keuzes te maken. Keuzes waar ik nu nog steeds blij van word. Iedereen maakt iedere dag (on)bewust honderden keuzes variërend van wat je denkt tot wat je waar met wie wat op welke wijze doet. Je maakt iedere dag op vijf geluksgebieden keuzes.

Welke keuzes maak jij?

Welke keuzes maak jij? En hoe blij word jij ervan? Hoe blij word jij van je werk, de organisatie waar je werkt, je partner, de plek waar je woont en werkt, de doelen waaraan je werkt? WAAROM nog langer dingen denken en doen waar je niet (helemaal) blij van wordt? Maak kennis met KISS GELUK. Geluk vergroten is niet moeilijk. Gewoon Simpel nadenken en de Slimme dingen doen. Keep It Smart & Simpel.