Wij mensen maken nog altijd deel uit van de natuur. In de natuur gelden universele wetten. De belangrijkste? In de natuur is alles met elkaar verbonden en gericht op groeien. Dat niet alles even goed groeit, heeft te maken met de condities. Zon, ruimte, water en andere voedingsstoffen én kunstmatige ingrepen door de mens hebben grote invloed op het groeiproces. In de natuur groeien sommige planten, zoals de haagwinde, ten koste van andere planten. In het dierenrijk overheersen sommige dieren zoals leeuwen en haaien. Andere natuurelementen zijn juist wederzijds afhankelijk van elkaar zoals bloemen en bijen.
In het mensenrijk gedragen sommige mensen zich net als haagwindes, haaien en leeuwen. Ze overwoekeren, werken zich ten koste van anderen omhoog en jagen veel angst aan.
Angst staat groei in de weg. Persoonlijke groei, de groei van de organisatie waar je werkt en de groei in je relatie met anderen. Je haalt immers niet het beste uit jezelf. In veel organisaties heerst een angstcultuur. Mensen komen daardoor steeds verder af te staan van hun natuur; van wat ze van nature goed kunnen. Volgens het gerenommeerde onderzoeksinstituut Gallup is slechts 1 op de 10 werknemers écht betrokken bij de organisatie waar ze werken. 50% van de werknemers wil het liefst naar een andere organisatie. Ze blijven omwille van een vast contract. Mensen worden zelfs ziek door werk. 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten. Ook studenten krijgen steeds vaker een burn-out. De belangrijkste oorzaak: ze doen te veel met hun hoofd en te weinig met hun hart. Ze laten zich leiden door angst.
Wie zich te veel laat leiden door angst zoals zekerheid en verwachtingen van anderen, verliest beetje bij beetje zijn eigen identiteit en leeft niet zijn eigen leven.
Leef je eigen leven
Het is mij ook overkomen. Een paar jaar geleden was ik niet happy met mijn relatie, de organisatie waar ik werkte en mijn lifestyle. Ik was veel te veel bezig met wat anderen van mij dachten en verwachtten. Ik hield ook vast aan mijn zekerheden: huis, werk, relatie. Ik kreeg hoe langer hoe meer gezondheidsklachten. In plaats van meer besteedde ik steeds minder tijd en aandacht aan mijzelf. In mijn omgeving zag ik anderen ook niet echt gelukkig zijn, ziek worden en soms zelfs zelfmoord plegen. Ik dacht jarenlang dat dit het leven was. Vanuit de instelling ‘het is overal wel wat’ probeerde ik er het beste van te maken. Ik sukkelde daardoor hoe langer hoe meer in slaap. Mijn goede vriendin Patricia heeft mij letterlijk wakker geschud. Ze hield mij een spiegel voor:
“Wanneer ga jij nu eens het leven leiden waar jij blij van wordt?”
Ik ben haar intens dankbaar. Niet veel later heb ik het roer omgegooid. Ik nam afscheid van mijn relatie, werk en huis in Limburg en bouwde een heel nieuw leven op in Noord-Brabant. Terug naar mijn roots. Buiten het krijgen van kinderen, is dit de allerbeste beslissing die ik ooit heb genomen. Ik leid nu een leven waar ik iedere dag blij wakker word.
Zijn de condities goed, dan groeit en bloeit alles!
Ik voel nu pas de ruimte om mijzelf te kunnen zijn en te doen waar ik blij van word. Ik ben ook veel gezonder gaan leven. Ik heb verder een partner gevonden waarmee ik mij diep verbonden voel. We delen vaak gedachten en interesses. Hierdoor doen en genieten we veel samen. Ik ben mij uitgebreid gaan verdiepen in geluk door te lezen, workshops te volgen en (wetenschappelijk) onderzoek te bestuderen. Dat bracht mij veel kennis en nieuwe inzichten om geluk te bevorderen. Deze pas ik steeds meer toe in de praktijk. Ik groei en bloei hierdoor iedere dag.
Kijk jij straks terug op je leven waar je niet hebt gedaan wat je graag had willen doen? Of kies je voor een leven waar je tot volle bloei bent gekomen en het beste uit jezelf én anderen hebt gehaald?
Oefening baart kunst
Het toepassen van nieuwe inzichten is niet altijd even gemakkelijk. Iedere verandering gaat gepaard met weerstand. Bij jezelf en bij anderen. Afscheid nemen doet pijn, ook al is de situatie niet zo prettig. Je weet immers nooit wat je ervoor in de plaats krijgt. Ons oerbrein wil ons beschermen en denkt in worstcasescenario’s. Het oerbrein was duizenden jaren geleden essentieel om te overleven. Het oerbrein is nu vooral nuttig bij accuut gevaar. Dat gevaar is er nauwelijks meer. Ons moderne brein is op groei gericht. Het denkt niet in problemen, maar juist in oplossingen. In je hoofd vinden voortdurend discussies plaats tussen stemmetjes vanuit je oerbrein en stemmetjes vanuit je moderne brein. De een wil je beschermen, de ander wil je helpen groeien. De stemmetjes worden beïnvloed door de mensen om je heen. Daarom is het belangrijk om je bewust te blijven van waar het om gaat. En wat jij wilt. Eigenlijk zou je bij alles wat je doet en zegt je moeten afvragen: hoe blij word ik hier van? En wat draagt het bij aan het geluk van anderen? Toepassen van kennis en betere inzichten leer je door te oefenen in de praktijk. Dat gaat met vallen en opstaan. Oefening baart kunst!
“Oordeel me niet naar mijn succes, maar naar het aantal keer ik ben gevallen en opnieuw ben opgestaan.”
Nelson Mandela