Verbondenheid komt van binnenuit.

VERBONDENHEID OP 5 GELUKSGEBIEDEN

Er is geen één conclusie of theorie te vinden die niet benadrukt hoe belangrijk andere mensen zijn voor ons geluk. Op de momenten dat we synergie voelen, voelen we ons het gelukkigst. We voelen ons dan met de ander(en) verbonden. Dat kan alleen wanneer jij je verbonden voelt met jezelf en weet en voelt waar je blij van wordt. Veel mensen weten niet meer waar ze écht blij van worden. Ze leven op de automatische piloot. Je kunt je ook verbonden voelen met bepaalde doelen, activiteiten, manieren en plekken. Zo voel ik mij verbonden met het doel ‘geluk vergroten’, de activiteit ‘verbinden’, de manier ‘agile’ en de plek waar ik werk. Verbondenheid kun je op ieder geluksgebied voelen.

Verbondenheid daalt

Verbondenheid komt van binnenuit. Je voelt je verbonden of niet. Je kunt verbondenheid niet forceren. Aandacht en begrip voor elkaar, je kwetsbaar op durven stellen en vergelijkbare waarden en normen, dragen wel bij aan meer verbondenheid. Mensen voelen zich echter steeds minder verbonden met elkaar in plaats van juist meer. 88% van de werknemers voelt zich niet betrokken bij de organisatie waar hij werkt, 1 op 3 huwelijken (en tal van andere relaties) eindigt in een scheiding en miljoenen mensen leven ongezond. Je voelt je dan niet verbonden met jezelf.

Stress als oorzaak

De grote oorzaak is in mijn ogen stress. Stress zorgt dat je meer dan genoeg aan jezelf hebt en weinig aandacht en begrip hebt voor anderen. Je denkt niet meer in mogelijkheden. Alles word je snel te veel. Stress is een rechtstreeks gevolg van de steeds verder doorgevoerde efficiency die het kapitalisme vraagt en de te grote focus op geld. De samenleving wordt daardoor steeds individualistischer, terwijl wij ons juist met anderen verbonden willen voelen. Wat kun je allemaal doen om de verbindingen tussen mensen te herstellen en te verbeteren? Bewustwording van waarom je doet wat je doet. Waar word je blij van en waarvan niet? Dit is de eerste stap in de KISS GELUK-methode.

Persoonlijke aandacht geautomatiseerd

Niets gaat boven persoonlijke aandacht. Aandacht die uit het hart komt. De persoonlijke aandacht wordt nu steeds meer geautomatiseerd. Denk je een persoonlijke kaartje van je directeur met je verjaardag te hebben ontvangen, blijkt er een bedrijf achter te zitten. Met Kerst mogen we tegenwoordig zelf ons cadeau uitzoeken. Een hoge medewerkerstevredenheid wordt jubelend ontvangen. Wat zegt het over de betrokkenheid van mensen? Je kunt heel tevreden zijn met niets doen en aandacht inkopen.

Persoonlijke stilstand of groei?

Wat doet je manager als je privé grote problemen hebt? Hoeveel compassie wordt er dan door je leidinggevende en directe collega’s getoond? Mensen die zich verbonden voelen met elkaar en met het grotere geheel groeien als mens. Individualisme leidt tot persoonlijke stilstand. Sociale verbondenheid brengt groei tot stand op vier dimensies: lichaam, geest, hart en ziel.