home

Verdriet maakt gelukkiger

VERDRIET KAN LEIDEN TOT PRACHTIGE MISSIES

Gelukkig zijn betekent niet dat er geen verdriet meer mag zijn. Vanuit verdriet kun je zelfs veel gelukkiger worden. Iedereen heeft ups en downs. Ze horen bij het leven. Je kunt niet altijd even gelukkig zijn. Dat hoeft ook niet. Verdriet heeft een functie. Vanuit verdriet ontstaan namelijk de mooiste missies. Martin Luther King is hiervan het meest bekende voorbeeld. De ongelijkwaardigheid tussen blanken en zwarten deed hem veel verdriet. Hij maakte van gelijkwaardigheid bevorderen zijn levenswerk. Hij sprak de legendarische woorden: I have a dream…

Wat doe jou verdriet?

Wat doet jou verdriet? Wat mij verdriet doet is dat de passie bij veel mensen en dus ook in organisaties weg is. Zonder passie voel je weinig plezier en geluk. Dat is juist wat we allemaal willen: plezier hebben en gelukkig zijn. Je missie bestaat uit drie componenten: je kernwaarde + ideaal + werkwoord. Mijn kernwaarde is samen, mijn ideaal is meer passie en mijn werkwoord is vergroten.

Mijn missie is om samen met jou de passie in mensen en organisaties te vergroten.

Waar kom je nog mensen met passie tegen?

Op tv, in de zorg, in de horeca… Bij veel artiesten komt wat ze doen vanuit hun tenen. In de zorg zie je veel mensen met een groot hart. Door alle efficiencyslagen is daar de passie grotendeels weg. In sommige restaurants zie je koks nog steeds vol passie koken. In de meeste keukens wordt gekookt met weinig bezieling op de automatische piloot. Voel je het verschil? Een échte kok volgt zijn passie. Hij moet niets hebben van convenience en kookt met verse ingrediënten die hij met veel zorg en aandacht combineert tot ware smaaksensaties.

Van verdriet naar geluk

De top in de horeca wordt beloond door een of meer Michelinsterren. De ultieme beloning zou je denken. Je bepaalt zelf of je iets een meerwaarde vindt. Anderen kunnen dat niet voor jou bepalen. Sommige koks vinden Michelinsterren teveel stress opleveren. Ze ervaren dan verdriet in plaats van geluk. Een aantal accepteert de sterren niet en volgt hun eigen pad. Ze laten zich niet gek maken. Ze willen zichzelf zijn én blijven! Een mooi voorbeeld van hoe verdriet omslaat in je passies blijven volgen en van geluk ‘way of life’ te maken.

Drie niveaus van verdriet

Je kunt op drie niveaus verdrietig zijn: op macroniveau zoals de ongelijkheid in de wereld, op mesoniveau zoals het beleid van je organisatie en op microniveau: jezelf en alles en iedereen om jou heen. Hoe lager het niveau, hoe meer invloed je hebt. In het artikel ‘Geen behoefte aan Michelinster. Koks willen hun eigen koers blijven varen’ lees je bijvoorbeeld hoe de eigenaren van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen kiezen voor hun andere passie: hun zoontje.

Vijf geluksgebieden

Je kunt op vijf geluksgebieden passie ervaren: je gedachten (b.v. gelijkwaardigheid), mensen (en andere levende wezens), activiteiten (b.v. koken), manieren (b.v. verse ingrediënten gebruiken) en plekken (b.v. je huis, een land). Passie zit diep in jou. Passies komen niet altijd naar voren. Je wordt namelijk beïnvloed door anderen. Positief en negatief. Hierdoor maak je niet altijd keuzes waar je zelf zo blij van wordt. Waarom niet?

Gedreven door geld

De meeste mensen en organisaties worden gedreven door geld. Wie kijkt niet naar waar je iets of iemand het goedkoopst kunt krijgen? Even googlen wie de beste aanbieding heeft. Een goed salaris, maar weinig voldoening in je werk? Toch maar blijven zitten omwille van de zekerheid. Volgens Gallup geldt dit voor 50% van de werknemers. Een relatie waar je niet echt blij van wordt? Scheiden is duur. Wat zou jij het liefste doen als geld geen issue is? Wat is jouw droom? Voor en met wie, waar en hoe zou jij deze willen realiseren?

Geld is nodig, maar maakt niet gelukkig
We leven in een welvarend land. Toch hebben miljoenen mensen last van depressieve gevoelens, burn-outachtige klachten, relatieproblemen, fysieke ongemakken, etc. Waarom? Ze zijn blijven hangen in situaties die niet bevredigend zijn. Ze worden gedreven door angst. Angst om geld, het onbekende, eenzaamheid. Ook organisaties maken de meeste keuzes op basis van wat op de korte termijn het meeste geld oplevert en niet wat het beste is voor mensen en het milieu. In de zorg- en welzijnssector werken bij uitstek veel mensen met diep van binnen passie voor mensen. Door de alsmaar toenemende druk, is van deze passie steeds minder iets te merken. De zorg is de sector met het grootste ziekteverzuim. Hoe zou dat komen, denk je? Er is geen ruimte meer om je werk te doen met passie.

Wat doe jij met 10 miljoen?

Stel je krijgt 10 miljoen. Blijf jij dan werken waar je nu werkt? Wil je hetzelfde werk blijven doen? Blijf je bij je huidige partner? Blijf je wonen waar je nu woont? Wat zou jij anders willen? Welke droom zou jij dan willen realiseren? En… is deze droom ook te realiseren zonder 10 miljoen? Droom je van een mooier huis en luxere vakanties dan is het antwoord natuurlijk nee. Droom je van een betekenisvoller leven, dan kun je hiermee ook zonder geld direct beginnen. Van betekenis zijn, is het goede doen voor jezelf, anderen en de wereld. Van het goede doen, word je het meest gelukkig. Het goede doen is alles wat meerwaarde oplevert voor jezelf, anderen en het milieu. Het paradoxale is dat gelukkige mensen ook financieel meer opbrengen, naast meerwaarde op kwaliteits-, sociaal en welzijnsgebied.

Geluk is de grootste meerwaarde

Economie draait om meerwaarde creëren. Iets is pas een meerwaarde wanneer de balans positief is. Een meerwaarde is alles wat je positief min alles wat je negatief ervaart. Traditioneel drukken we waarde uit in geld. Uit onderzoek blijkt dat geld weliswaar nodig en handig is, maar niet écht gelukkig maakt. Alles wat met geld te koop is, went namelijk snel. De grootste meerwaarde? Alles waar je gelukkig van wordt. Geluk is niet in geld uit te drukken. We weten inmiddels dat het rendement van geluk heel groot is. Onderzoekers van o.a. Gallup spreken van 21% meer winstgevendheid. De Erasmus Universiteit doet hiernaar onderzoek en geeft er colleges over. De waarde van geluk wordt ook zichtbaar aan het einde van je leven of wanneer je iets anders dramatisch meemaakt. Je hebt dan niets aan geld. Wat telt zijn de mensen die dan van betekenis zijn voor jou.

Gelukseconomie of humaan kapitalisme

Mijn droom is een samenleving waar welzijn centraal staat. Waarom nog langer dingen doen waar je per saldo niet gelukkiger van wordt? Je kunt nu misschien wel veel geld verdienen. Als dat gepaard gaat met veel stress en een ongezonde leefstijl dan krijg je later de rekening gepresenteerd. In de USA pleit presidentskandidaat Andrew Yang voor een ‘Human Centered Capitalisme’. Ik pleit voor een gelukseconomie oftewel: Humaan Kapitalisme.

Dit vind je misschien ook leuk...