Vitaliteit maakt je aantrekkelijker

HOE LANG WIL JIJ LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID?

Wie vitaal is, bruist van de energie, heeft een breder gezichtsveld, geniet van wie hij is en wat hij doet en voelt zich sterk en aantrekkelijk. Je bent ook aantrekkelijker voor anderen. Vitale mensen zijn actiever, productiever, socialer, innovatiever en minder vaak ziek. Waarom leven we dan massaal ongezond?

Angst en onwetendheid

Miljoenen mensen alleen al in Nederland hebben een ongezonde leefstijl. Wie langdurig ongezond leeft, heeft grotere kans op ziekten zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Niemand wordt graag ziek. Waarom doen we dan zo ongezond? Onwetendheid! Veel mensen weten niet wat goed en gezond voor ze is. En als ze het al weten, dan passen ze de kennis niet altijd toe. Ongezond vetbekken, roken, alcohol, drugs en passieve tijdbesteding zoals social media, tv kijken en gamen geven op de korte termijn een goed gevoel. Stoppen betekent een verlies aan dat goede gevoel. Wie zijn bang om te verliezen. Wie wil er nu verliezen? Hoe slechter jij je voelt, hoe groter de behoefte wordt aan een goed gevoel. Ik weet er alles van…

Als ik mij niet goed voel, grijp ik eerder naar alcohol, dan wanneer ik mij goed voel. Er was een tijd dat ik mij slecht voelde en bijna iedere dag alcohol dronk. Nu drink ik wijn vooral voor de gezelligheid. In mijn leven zijn veel gezellig momenten. Dus drink ik regelmatig een of meer glazen wijn. Heerlijk… Hoe meer ik met geluk bezig ben, hoe meer ik inzie dat alcohol echt slecht voor je is. En omdat ik graag vitaal blijf, heb ik besloten om nu even radicaal te stoppen met het drinken van alcohol. Tot mijn grote verbazing kreeg ik ontwenningsverschijnselen zoals slechts slapen, zweten, verhoogde bloeddruk, gespannen, spierkramp. Ik schrok hier enorm van. Dat heeft mij overtuigd om nooit meer veel te drinken. Nu ik een paar weken niet drink, voel ik mij bovendien een stuk vitaler.

Vier dimensies

Wij zijn vierdimensionale wezens: fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel. Alles is met elkaar verbonden. Voel jij je mentaal niet goed, dan heb je de neiging om dingen te doen die fysiek niet goed voor je zijn zoals alcohol drinken. Je voelt je sociaal-emotioneel beter, maar mist het hogere doel (spiritueel) om duurzaam gezonder en gelukkiger te worden. Bijna de helft van de mensen die hun gezondheid slecht of zeer slecht vinden, voelt zich niet gelukkig (CBS). Ze missen vaak de kennis en de motivatie om beter voor zichzelf te zorgen. Hun gezondheid en geluk nemen daardoor steeds verder af. Gelukkige mensen daarentegen gaan steeds gezonder leven.

Positieve gezondheid

Arts-onderzoeker Machteld Huber vroeg aan ruim 2000 mensen wat zij verstaan onder gezondheid. Zij concludeert dat je welbevinden afhangt van zes factoren: fysieke fitheid, mentaal welbevinden, zingeving (spiritueel), kwaliteit van leven (mentaal), sociaal maatschappelijke participatie en het functioneren in het dagelijks leven (fysiek en emotioneel). Ze ontwikkelde het concept ‘positieve gezondheid’. Zoals je ziet is dit concept gebaseerd op de vier dimensies van het menszijn. Hoe beter je je voelt in iedere dimensie, hoe meer je in balans, effectiever en gelukkiger bent.

Hoe word je vitaler?

Vitaler worden is allereerst je eigen verantwoordelijkheid. Alles valt en staat met je mindset. Grofweg zijn er twee mindsets: op angst en op groei gericht. Het veranderen van slechte gewoonten is niet makkelijk. Leef je vanuit angst, dan ben je bang om op de korte termijn je goede gevoel te verliezen dat alcohol, snoep, snacks etc. opleveren. Je staat dan niet stil bij de gevolgen op de langere termijn. Zou jij weten dat je met jouw leefstijl volgend jaar kanker krijgt, verander jij dan je leefstijl? Heb je een op groei gerichte mindset dan kijk je wel verder en breder.

Veranderen begint bij bewustwording

Bewustwording is de eerste stap in de KISS GELUK-methode. Deze methode kun je ook gericht gebruiken voor gedragsverandering die nodig is om vitaler te worden. Neem vitaliteit dan in alles het uitgangspunt. Welke gedachten, mensen, activiteiten, manieren en plekken geven jouw energie en zijn ook goed voor jou op de langere termijn? Het Gouden Bord van Geluk, onderdeel van de KISS GELUK-methode, kun je vanuit de volgende visie invullen.

  • Gedachten: ik wil gezond blijven en beloon mijzelf met dingen die gezond zijn.
  • Mensen: ik richt mij op mensen die mij energie geven en/of die een voorbeeld zijn van gezond leven.
  • Activiteiten: ik ga mijn tijd actiever en positiever besteden.
  • Manieren: ik kies voor manieren die gezond zijn en waar ik energie van krijg.
  • Plekken: ik probeer meer te zijn op plekken die mij energie geven.

Hulp van bedrijven

Bedrijven kunnen mensen stimuleren bij het vergroten van hun vitaliteit. Bijvoorbeeld met leefstijlprogramma’s, een gezonde kantine, geen frisdrank- en snoepautomaten maar schalen fruit en rauwkost, actieve bedrijfsuitjes, aantrekkelijke en rookvrije buitenruimte, positief en actief vergaderen (b.v. vergaderwandelingen), een inspirerende werkomgeving, ontspanningsruimte en geweldloze communicatie.

Nationaal Preventieakkoord

Ook de overheid stimuleert gezonder leven. De Rijksoverheid heeft in 2018 met 70 overkoepelende organisaties een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Een beleidsplan waarin tientallen maatregelen staan genoemd om roken te elimineren en alcohol en overgewicht te verminderen. Het Nationaal Preventieakkoord begint niet bij nul. Er bestonden al programma’s die aan de gezondheid van Nederland werken. Het akkoord moet deze programma’s versnellen of versterken. Bijvoorbeeld  Jongeren op Gezond GewichtGezonde school en Gezonde schoolkantine.

Integrale aanpak

Het Nationaal Preventieakkoord gaat uit van een integrale aanpak die bij roken al goed heeft gewerkt. In 25 jaar is het aantal gevallen van longkanker bij mannen gehalveerd. Geef intensieve voorlichting en stopinterventies en maak roken onaantrekkelijk door de prijs te verhogen, gruwelijke verpakkingen, een rookverbod binnen en een verbod op reclame. Het doel is nu om een Rookvrije Generatie te ontwikkelen. De maatregelen worden daarom nog verder verzwaard door roken in openbare buitenruimten (o.a. schoolpleinen, kinderboerderijen, speeltuinen, sportclubs, zorg- en welzijnsorganisaties) te verbieden en rookwaar niet meer zichtbaar in winkels te presenteren. Lidl heeft besloten helemaal geen rookwaar meer te verkopen.

Overgewicht en alcohol

Op het gebied van overgewicht en alcohol verminderen zijn de maatregelen vooral gericht om gezonder eten en drinken te stimuleren. Er zijn afspraken gemaakt om de hoeveelheid suiker in frisdranken, snoep en koek te verminderen. Er wordt meer voorlichting gegeven over gezond eten en drinken. De schijf van vijf is hierin het uitgangspunt. Er komt een onafhankelijk voedselkeuzelogo om mensen te helpen verstandige keuzes te maken. Het voedingsaanbod op scholen, sportverenigingen, zorg- en overheidorganisaties wordt gezonder en alcohol- en frisdrankreclame wordt aan banden gelegd.

Tijd dringt

Ik ben wel verrast door de tijd die genomen wordt om bijvoorbeeld alle sportverenigingen en zorginstellingen rookvrij te maken: 2025. En gezonde voeding aan te bieden in ziekenhuizen en scholen. Doel: 2025 en dan nog maar de helft. En geen happy hours en meters bier meer in sportkantines. Doel: 2040 en dan nog maar 80% . Zo moeilijk is het allemaal niet. Je kunt direct morgen beginnen met het aanbieden van gezondere voeding, het beperken van ongezonde producten en het afschaffen van roken. De tijd dringt. Miljoenen mensen zijn onnodig ziek. Diabetes typeII is grotendeels te voorkomen met gezondere voeding. Datzelfde geldt voor hart- en vaatziekten en onverklaarbare ziekten zoals ME/CVS. Ik heb ooit zelf deze diagnose gehad. Door gezonder te eten en meer met passie te doen, verdwenen alle klachten als sneeuw onder de zon.

Blauwe zones

Op 5 plekken in de wereld – de zogenaamde blauwe zones – leven mensen gemiddeld 12 jaar langer in goede gezondheid en 7 tot 8 jaar langer dan in omringende gebieden. Het gaat om Sardinië,  het Japanse Okinawa, Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Hier maken zij geen beleidsplan, maar leven en werken ze met verstand en vanuit het hart. De geluksformule: gezonde voeding + levensstijl + doel + sociale verbinding + bewegen. Er wordt vooral plantaardig, onbewerkt, biologisch en niet overmatig gegeten (80% vol). Er is weinig stress. Op tijd worden rust en ontspanning genomen. Geluk wordt gedeeld en ze staan op met een doel. Wat is jouw doel? Wil je ook 12 jaar langer in goede gezondheid leven?