Waarom WOW-lifestyle?


Waarom is slechts 12% van de werknemers in Nederland bevlogen aan het werk (Gallup)? Waarom eindigt een op de drie huwelijken (en tal van andere relaties) in een scheiding? Waarom hebben miljoenen mensen psychosomatische klachten? 70-90% van de ziekmeldingen heeft geen fysieke oorzaak (NVAB 2017). Waarom heeft een op de zeven Nederlanders burn-outachtige klachten (CBS 2017) en slikt 10% antidepressiva? Het antwoord? We doen simpelweg te weinig wat we leuk en zinvol vinden. Doe je dat wel, dan ben je gemiddeld 43% productiever (Hay Group) , 34% winstgevender (Gallup), 66% minder vaak ziek (Forbes) en… 300% innovatiever (Harvard). Je leeft bovendien 7 tot 10 jaar langer en gezonder (Harvard). We kunnen veel van het boeddhisme leren.

Oorzaak en gevolg
Siddhartha Gautama – Boeddha – constateerde bijna 2500 jaar geleden in zijn zoektocht naar meer welzijn:

Het is belangrijk voor ons om goede gedachten te hebben, want we worden wat we denken.

Boeddhisten streven een goed karma na en hanteren het principe oorzaak en gevolg. Denk en doe je het goede, dan zijn de gevolgen ook (meestal) goed. Ieder gevolg heeft een oorzaak. Willen we niet allemaal een positief effect van wat we doen? Waarom richten we ons dan niet op wat ons voldoening, plezier, zelfontplooiing, synergie en zingeving oplevert? Het antwoord? We denken simpelweg niet hard genoeg na en zijn bang om iets te missen. Fear Of Missing Out (FOMO-effect). We kijken liever naar anderen, dan dat we bij onszelf nagaan waar wij nu blij van worden. Jongeren hebben veel last van FOMO onder andere gestimuleerd door ‘social’ media. De gevolgen zijn heftig: stress, vermoeidheid, depressies en burn-outs komen steeds meer op jongere leeftijd voor. Hoogste tijd voor WOW!

Make Everybody Think Harder
De Amerikaanse presidentskandidaat – met Aziatische roots – Andrew Yang voerde in 2019 een campagne voor een ‘human centered capitalisme’ oftewel een welzijns- of gelukseconomie. Zijn visie:

Mensen zijn belangrijker dan geld. En dus zou de focus in de economie het maximaliseren van het welzijn van mensen moeten zijn.

Zijn slogans ‘Make Americans Think Harder’ en ‘Humanity first’ . Wij houden een pleidooi voor ‘Make Everybody Think Harder’. Denk harder na over de effecten van wat je denkt en doet!