Zin & onzin

De ZIN van wat je denkt en doet

In mijn aanpak stimuleer ik je gezondere, ZINVOLLERE KEUZES te maken. Wat je situatie ook is, je hebt altijd de KEUZE om anders tegen gebeurtenissen en mensen aan te kijken. Jouw persoonlijke houding heeft grote invloed op je VITALITEIT. Je hebt het vermogen andere KEUZES te maken en een VITALER, ZINVOLLER pad in te slaan.

Hoe erg je situatie ook is…

Viktor Frankl en Nelson Mandela wisten onder erbarmelijke omstandigheden te overleven dankzij de KEUZE die ze maakten de ZIN te VINDEN van de gebeurtenissen en hiervan te leren. Het maakte ze sterker in plaats van zwakker zoals bij hun lotgenoten gebeurde. Alle gebeurtenissen – hoe erg ook – hebben een BETEKENIS en bieden kansen om te GROEIEN. Viktor Frankl overleefde de holocaust, Nelson Mandela 27 jaar gevangenschap. Viktor Frankl schreef het wereldberoemde boek ‘De zin van het bestaan‘ en ontwikkelde de logotherapie; psychotherapie gericht op de ZIN van je bestaan en het verlangen hiernaar.

De logica van vitaliteit

ZINVOL is alles wat je denkt en doet, dat jou en anderen VITAAL – mentaal en fysiek KRACHTIG – maakt. ONZINNIG zijn alle acties en gedachten die niet leiden tot meer KRACHT en je juist verzwakken en op de korte of langere termijn ziek maken. Het lijkt logisch dat we datgene denken en doen dat bijdraagt aan meer mentale en fysieke KRACHT. In de praktijk doen we vaak het omgekeerde: ongezonde acties en gedachten die ons veel ongemak opleveren, verzwakken en zelfs ziek maken. Waarom?

Kort geluk, lange pijn

ONGEZONDE acties – zoals drinken van alcohol, roken, ongezond eten, op de bank ploffen en er niet meer van afkomen, etc. – geven je op korte termijn vaak een goed gevoel. Dit korte geluk veroorzaakt op de langere termijn- samen met ongezonde gedachten die stress opleveren – pijn: fysieke en mentale klachten, over- of ondergewicht, ziektes zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, burn-outs, depressies, sommige kankers en immuunziekten. Heel veel ongemakken en ziekten kun je voorkomen of sneller genezen door GOED VOOR JEZELF TE ZORGEN en datgene te doen wat je VITAAL maakt. Het doet soms even pijn om ongezonde gewoonten te veranderen in gezondere gewoonten. Op de langere termijn pluk je er DUURZAAM de vruchten van. Wil jij BETER VOOR JEZELF ZORGEN en heb je inspiratie en ondersteuning nodig? Neem contact met mij op.