Zorg- en welzijnsorganisatie kunnen veel leren van bedrijven. In een markt waar wat te kiezen is, zul je je namelijk moeten onderscheiden. Bedrijven weten dat al jaren en doen er alles aan om een aantrekkelijk en onderscheidend aanbod te ontwikkelen én hierover te communiceren. Ze houden nauwlettend hun concurrenten in de gaten. In veel branches woedt een hevige concurrentiestrijd. In de zorgsector komen ook steeds meer aanbieders. Relatief nieuwe organisaties zoals Buurtzorg en de Thomashuizen onderscheiden zich door persoonlijke aandacht en oplossingen op maat en verwerven een steeds groter marktaandeel.
de patiënt/cliënt kiest niet alleen
In de zorg kiest de patiënt niet alleen. Zorg wordt veelal gefinancierd door zorgverzekeraars en overheidsorganisaties zoals gemeenten. Ook zij maken keuzes tussen de aanbieders in de markt. Zorgorganisaties zullen dus nadrukkelijker aan verschillende doelgroepen moeten aangeven waar hun kracht ligt en wat ze voor wie kunnen betekenen. De tijd dat zorg- en welzijnsorganisaties ´vanzelf´ klanten kregen, is écht voorbij!
hoe groter de concurrentie, hoe belangrijker marketing
Hoe groter de concurrentie, hoe belangrijker marketing wordt. Bij marketing gaat het om het ontwikkelen van een aanbod dat zo goed mogelijk aansluit op de wensen, behoeften en kernwaarden van klanten. Dit aanbod moet uiteraard wel passen bij je organisatie en dus je medewerkers. Zorg is immers mensenwerk en je medewerkers maken het verschil, of niet! Ook moet je je aanbod bekend maken bij je doelgroepen (= marketingcommunicatie). Onbekend maakt onbemind. Klanten kiezen uit het aanbod dat ze kennen en waar ze het meest ‘happy’ van denken te worden.
sterk merk
Succesvolle bedrijven hebben vaak sterke merken. Dat geldt ook voor verschillende charitatieve organisaties die zich op gezondheid en welzijn richten. KWF Kankerbestrijding, KIKA, het Rode Kruis, Unicef, de Nederlandse Hartstichting en Artsen zonder grenzen hebben inmiddels een sterke marktpositie verworven. Maar ook zorgorganisaties zijn gebaat bij een sterk merk.
waarom?
Sterke merken maken het klanten een stuk gemakkelijker om een keuze te maken. Klanten weten direct wat ze van de organisatie mogen verwachten. De ene organisatie heeft de focus op efficiency en de andere op betrokkenheid. Je kiest dan tussen een snelle behandeling of een behandeling door een betrokken zorgverlener. Een sterke merknaam biedt duidelijkheid.
imago
Ieder merk heeft een imago. Bij een sterk merk wordt de naam direct geassocieerd met kernwaarden zoals de lekkere smaak (Coca-cola), een strakke vormgeving (Apple), de snelle levering (Bol-com), de maatschappelijke betrokkenheid (Rabobank) of de chique uitstraling (Armani). Ook Buurtzorg en de Thomashuizen zijn zich als sterke merken aan het ontwikkelen.
specialisatie
Om een sterk merk te creëren, moet je allereerst goed weten wat je onderscheidend vermogen is? Wat onderscheidt jouw organisatie van andere aanbieders? Zo weet iedereen dat het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gespecialiseerd is in kanker en het Oogziekenhuis in ogen.
goud waard
Een sterk merk is goud waard. Het creëren van een sterk merk is echter niet zo eenvoudig. Organisaties zoals Coca-cola en de Rabobank hebben er jaren over gedaan. Een sterk merk creëer je door consistent één kernboodschap te communiceren. Je kernboodschap is gekoppeld aan de missie van je organisatie.
Het bouwen van een sterk merk betekent keuzes maken en focussen. Dit komt de efficiency en effectiviteit in eigenlijk elke organisatie ten goede. Dat levert geld op en maakt de organisatie beter.